Pronájem kluzišť pro amatérské sportovce zdražil. Zájem klesl, uzavření stadionů ale zatím nehrozí

24. říjen 2022 12:49

Chlazení, svícení, pravidelná úprava ledu pomocí rolby... Zimní stadiony jsou energeticky nejnáročnější typ sportoviště a v nové sezoně tak stoupají ceny pronájmu kluzišť.

Sportovat venku začíná být kvůli zimě a brzké tmě čím dál méně příjemné, a tak se i amatérští sportovci přemisťují do krytých hal. Tam ale narážejí na to, že za pronájem hřiště zaplatí výrazně víc než ještě letos na jaře. Důvod je jasný – výrazné zvýšení cen energií. To asi nejvíc postihuje takzvané hobby hokejisty. Provoz zimních stadionů je totiž energeticky velmi náročný a zdražovat pronájem tak jejich provozovatelé zkrátka museli.

Podle nich je znát drobný pokles zájmu o pronájem ledové plochy, a ačkoli na některých místech je provoz ztrátový a provozovatelé ho musí platit z jiných zdrojů, situace prý zatím není tak vážná, že by někde třeba uvažovali o rozpuštění ledu a uzavření stadionu.

„Proti loňsku jsme samozřejmě museli zdražit, protože cena energií vyletěla nahoru. Zdražili jsme asi o 30 %,“ uvádí Zdeněk Sedlák, předseda hokejového klubu Tigers Zlín, který provozuje mobilní kluziště ukryté pod velkým stanem přímo v centru města. Hodinový pronájem této plochy teď stojí 4400 korun.

Zdražovat muselo také vedení zimního stadionu v Kroměříži. Loni stál hodinový pronájem 2800 korun, teď je o 800 dražší.

Situaci monitoroval a shrnul do reportáže redaktor Českého rozhlasu David Nekvinda.

Spustit audio

Související