Projděte se mezi dinosaury. V Tuchoměřicích u Prahy otevřou virtuální Jurský park

20. červenec 2020

Přáli jste si někdy, aby byl Jurský park opravdový? Virtuální realita od českého vývojářského studia DiVR LAbs vám to může splnit. Procházku pravěkou džunglí už společnost představila v Dubaji a teď ji nabídne v Tuchoměřicích nedaleko Prahy. Po nasazení brýlí pro virtuální realitu si tam můžete sáhnout třeba na Tyranosaura Rexe.

Dinosauři VR navazují na starší VR experience o golemovi od společnosti DiVR labs. Portál vás tentokrát po nasazení VR brýlí nepřenese do středověké Prahy, ale o 80 milionů let nazpátek. Vaším úkolem je najít co nejvíc indicií o tom, jak vypadal bájný DiVRsaurus.

Snímek z virtuálního dobrodružství Dinosauři

Nezapomeňte zadržet dech

Při výletu do pravěku procházíte džunglí. Díky sofistikovanému systému kamer, které sledují váš pohyb, na vás větve stromů nebo dinosauři realisticky reagují. A někdy se vám doslova zatřese země pod nohama.

„Zařadili jsme i vibrace a díky tomu je zážitek umocněný,“ popisuje technický ředitel DiVR Labs Martin Tichota. A mozek je chvílemi opravdu dokonale zmatený, i díky kombinaci přesvědčivě ztvárněné džungle a průvodci nadabovanému přesvědčivým Mikulášem Křenem.

A tak ve chvíli, kdy kolem vás stoupá virtuální hladina a průvodce vás naléhavě vybídne, abyste zadrželi dech, neváháte ani chvíli a zhluboka se nadechnete.

Let nad pravěkým světem

Za projektem Dinosauři VR stojí studio DIVR Labs, jmenovitě Jakub Kučera, Ondrej Bach a Martin Tichota

Stejně jako v případě Golema VR je virtuální prehistorická džungle vytvořená ve fyzické aréně. Za 25 minut projdou účastníci celkem sedm místností na 150 metrech čtverečních. Na závěr celého pravěkého dobrodružství ale budou mít návštěvníci pocit, že se pohybují na mnohem větším prostoru, proletí se totiž nad ostrovem dinosaurů.

Pro každého je připravený virtuální kluzák. Zvedá se vítr a návštěvník má pocit, jako by se skutečně vznášel nad pravěkou džunglí.

„Pomocí pár jednoduchých triků mozek zmateme tak, že jste přesvědčeni, že se vznášíte nad prehistorickým světem. Lidé odsud odcházejí opravdu totálně nadšení,“ uzavírá Martin Tichota.

autor: Vojtěch Koval
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.