Prodeje hrnců se už senioři bát nemusí. S Hurá na výlet jezdí opravdu za památkami

7. říjen 2020

Popovídat si, poznat nové přátele a vidět zajímavá místa. To vše je často snem nejen osamělých seniorů. Splnit se jim ho snaží nezisková organizace Hurá na výlet.

Jak už sám název napovídá, vozí je na výlety. Na zámek do Jaroměřic nad Rokytnou se podívali lidé z Jihlavy, Okříšek a Třebíče.

„Vzniklo to, když šmejdi prodávali hrnce, a zvali lidi na výlet za padesát korun, kde jim potom dali hrnce za několik desítek tisíc,“ říká průvodce Jaroslav Kratochvíl. Nezisková organizace Hurá na výlet vznikla jako protipól aktivit takzvaných šmejdů.

Vozí seniory na výlet za stokorunu. V ceně mají dopravu, návštěvu památek, oběd, a často i nějaké překvapení. „Jednou jsem jela, a byly tam ženský, co zpívaly a měly kytaru,“ říká jedna ze seniorek. Většinu výletníků totiž často tvoří ženy.

Na výletech vznikají nová přátelství. Úsměvy nezmizely ani za nutnými rouškami

V autobusu vznikají nová přátelství, stačí ale i obyčejné popovídání. O výletech se lidé dozvídají v senior pointech, nebo z rozvěšených letáčků. Autobusy bývají plné, a často jsou na seznamu i náhradníci.

Koronavirová epidemie výlety poněkud zkomplikovala, ale autobus se přesto téměř zaplnil. Ani za rouškami úsměvy nezmizely. „Oni jsou úžasní. Jak se chovají k seniorům, jak se o nás starají, někdy mě to až dojímá, fakt,“ říká paní Marie. Všechny se shodují, že šmejdům nenaletí. „Ne ne, my bychom už se nenechaly přesvědčit!“

Někdo zajde na kávu, druhý načerpá zahradnické zkušenosti. Program je bohatý

Výlet do Jaroměřic nad Rokytnou začal v Jihlavě, kde také nastoupilo nejvíc účastníků. Další přistoupili na zastávkách v Okříškách a Třebíči. Průvodce prozrazuje, že se v Jaroměřicích podařilo domluvit dřívější otevření zámecké kavárny, aby si výletníci mohli před prohlídkou zámku dát kávu a zákusek.

Mnozí ale raději využili volného času k prohlídce rozsáhlého parku a především známé bylinkové zahrádky. „Všechny ty názvy jsme si vyfotily. Ukážu to dcerám a vnučkám,“ říká s úsměvem čilá výletnice.

Spustit audio

Související