Prodej zemědělské půdy cizincům, souhrn

27. únor 2007
Vaše téma

Cizinci ze zemí Evropské unie zřejmě budou moci snadněji kupovat v České republice zemědělskou půdu. O tom bylo dnešní Vaše téma. Změna vyplývá z nového devizového zákona a zákona o privatizaci státní půdy, které minulý týden schválila vláda. Ve Vašem tématu slovo dostaly všechny zúčastněné strany. Zemědělci se obávají hlavně toho, že nebudou mít dost peněz, aby se v soutěži o českou půdu vyrovnali svým zahraničním kolegům.

Marie BRODINOVÁ, soukromá farmářka z Úhořilky u Havlíčkova Brodu:
Půda je prostor náš životní, naše místo na světě, je to jedinečnej kus přírody, je to jedinečný místo, je to místo, kdo můžeme spát, kde můžeme postavit svůj dům, a tak dále.

Lenka JANSOVÁ:
Říká soukromá farmářka Marie Brodinová z Úhořilky u Havlíčkova Brodu. Chyběla jí také širší debata o zpřístupnění české půdy cizincům. Změn se obávají také farmáři v německém pohraničí. Čeští zemědělci mají asi devadesát procent půdy, na které hospodaří v pronájmu a po roce 1990 se většinou zadlužili.

moderátor:
Vlastníci půdy ale tvrdí, že cizinci, kteří chtějí v Česku půdu koupit, ji už dávno mají.

Lenka JANSOVÁ:
Ano, dnes to potvrdil ve Vašem tématu předseda Svazu vlastníků půdy František Janda.

František JANDA, předseda Svazu vlastníků půdy:
Oni už dneska jí skupují, protože je levnější asi desetkrát než na západě, ale oni už dneska také ji nechtějí kupovat a oni si ji pronajímají, poněvadž i nájmy jsou desetkrát levnější.

Lenka JANSOVÁ:
Zahraniční farmáři vlastní teď českou půdu buď přes české fyzické osoby, nebo přes společnosti založené v tuzemsku. Podle tajemníka Agrární komory České republiky Jana Záhorky bude ale teď zájemců výrazně přibývat.

Jan ZÁHORKA, tajemník Agrární komory České republiky:
Vlastní ji malá část, co ji chce, když to pustíme v Pobaltí, tak Pobaltí je de facto vykoupeno. A řada, řada těchhle těch států, investiční nadrženost, zejména těch odbytových družstev, zemědělců z Německa, ze Švédska, z Dánska, z Holandska, je tak obrovská, že prostě jakmile se jim uvolní, koupí zpracovatelské podniky, koupí zemědělskou půdu.

moderátor:
Kdy by trh s půdou mohl v Česku začít fungovat podle nových pravidel?

Lenka JANSOVÁ:
Teď to záleží na rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Nejrychleji mohou novely vstoupit v platnost už koncem května, není ale jisté, že změny sněmovnou projdou. Dokonce předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež z ODS podporuje dodržení přechodného období, které omezuje přístup ke státní půdě.

Jiří PAPEŽ, předseda sněmovního zemědělského výboru /ODS/:
Nechť cizinci u nás nakupují půdu, a to se také děje, soukromou, nechť nabývají různé nemovitosti, nicméně český stát stále ještě má připraveno více jak tři sta tisíc hektarů státní zemědělské půdy, kterou chce prodat. Smyslem toho přechodného období v uzavřené smlouvě bylo, že jsme chtěli, aby se čeští zemědělci stabilizovali na české půdě.

Lenka JANSOVÁ:
Podle odborníků má Česká republika k fungujícímu trhu s půdou ještě daleko. Brzdí ho malá poptávka uživatelů půdy, výhodný nízký nájem a jejich ekonomická slabost. Vlastníci zase čekají na to, až bude cena půdy srovnatelná s ostatními evropskými zeměmi.

moderátor:
Tak to byla Lenka Jansová a Vaše téma. Na slyšenou.

Lenka JANSOVÁ:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lej
Spustit audio

Více z pořadu