Prodaná láska - J. Neruda - porovnání 1945 a 1972

10. duben 2013

Klidně si představme, že toho dne v roce 1972 usedá po ránu k psacímu stroji některá ze sekretářek literárně dramatické redakce Československého rozhlasu v Praze a než půjde dnes na oběd, bude mít hotový křestní list. ne, toto není příběh žádné podvratné činnosti spočívající v padělání úřední listiny.

Na rozdíl od mnoha z nás, kteří mezi důležitými lejstry schraňujeme list rodný, všechny rozhlasové pořady navzdory otřesům politickým i společenským disponují odnepaměti křestním listem. Je na něm vlastně totéž, co na tom lidském: datum zrodu, rodiče – ti duchovní samozřejmě, míry jako stopáž a také popis – tedy stručný titulek a podtitulek. O dalších parametrech nemá smysl se šířit.

Jan Neruda: Prodaná láska. Premiéra 14. dubna 1972, hrají: Vladimír Šmeral, Jiří Ornest, Josef
Abrhám, Růžena Merunková a další. Režie Jan Fuchs.

Jmenovaní tvůrci - ale ani dotyčná sekretářka - nemají sebemenší tušení, že existuje jedno místo na této planetě, kde už je rozhlasová adaptace hry Jana Nerudy Prodaná láska zachycena na zvukovém nosiči. Ani to nemohou tušit. Díky tomu sekretářka s dobrým pocitem odevzdává ke kontrole křestní list a nově natočená rozhlasová hra je připravena k odvysílání.

Spustit audio