Prodal byt a pořídil si pivovar

Pětatřicet metrů čtverečních - to je rozloha jediného a zároveň největšího pivovaru v Bratislavě. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Majitel minipivovaru navíc vaří pivo jako koníček ve volném čase. K mání je pouze v přilehlé restauraci a ve velmi omezeném množství. Pivovárek se jmenuje Richtár Jakub a jeho zakladatel je Ján Tribulko.

Na dvorku starého činžovního domu nedaleko Medických zahrad si hrají dvě malé děti. To starší už se těší, že půjde s tátou umývat stříbrné zásobníky. Ján Tribulko bere klíče od plechových dveří a vchází do svého království, kterým si plnil svůj dlouholetý sen.

"Chtěl jsem uvařit něco, co mi bude chutnat. Místní piva jsou sice pitná, ale nechutnají mi. Tohle je moje," ukazuje pivovarník na dva kotle a čtyři tanky. Jinak pracuje jako elektrikář a pivo se naučil vařit sám. Rodinnou dovolenou obvykle trávil tím, že objížděl pivovary v Čechách a na Moravě, a první pivo začal vařit v kuchyni společně s manželkou Lucií.

"Částečně to byl i můj nápad, přiznávám. Vždycky jsem si říkala, že když každý může vařit pivo, tak to zkusíme v hrncích. A teď je z toho čtyřistalitrová varna," směje se Lucie.

Chmel a slad kupuje pivovarník z Česka a přístroje sehnal z druhé ruky. Jeho láska k pivu nezná mezí, protože za všechno zaplatil 100 tisíc eur a musel kvůli tomu prodat svůj mládenecký byt. "Beru to jako koníček, tak se na to nemůžu dívat super ekonomicky. Hlavně abych nebyl ve ztrátě, což zatím jsem," přiznal.

Pivo vaří Tribulko jednou dvakrát do týdne, jak mu vyjdou směny v práci. Ale na kontrolu chodí každý den. Pomáhá mu jediný člověk, dlouhán Roman, který sám sebe označuje za tovaryše. "Chci trochu pomoct bratislavské kultuře pití piva, protože ta úplně selhala. Běžte na pivo do města a přejde vás smích. Stojí hromadu peněz a vůbec není dobré," vysvětluje svoje pohnutky tovaryš Roman.

Z vykachlíčkované mrňavé varny vede mosazná trubka silná jako pěst rovnou do výčepu restaurace Omama. Pivo teče z pípy nefiltrované, nepasterizované a ve městě takovou exotiku podle provozní Veroniky nikdo nemá. "Lidi to baví a nápad je nadchnul. Hlavně to, že někdo dokáže prodat byt, aby si mohl postavit pivovar," řekla.

Velké plány s malým pivovarem Ján Tribulko nemá. Nehodlá expandovat ani příliš experimentovat. Vaří desítku a jedenáctku, každé zvlášť, a je spokojený, že kvůli jeho pivu sem táhnou fajnšmekři z celého města. Ovšem další pivovárky by uvítal, aby měl kam chodit na zkušenou. Třeba se toho jednoho dne dočká. Zatím je v Bratislavě 450 tisíc lidí na jeden minipivovar.

mapa
Zvětšit mapu: Poloha restaurace Omama, kde se točí pivo z pivovaru Richtár Jakub
autor: ľsm
Spustit audio