Proč válka nezlomila moc Viktora Orbána? Během pár hodin začal tvrdit, že jen on Maďarům zajistí mír

10. duben 2022
Evropa Plus

Viktor Orbán se stal jedním z nejúspěšnějších evropských politiků. V parlamentních volbách obhájil vítězství už po čtvrté v řadě, navíc je silnější než kdy dřív. To všechno se odehrálo na pozadí války na Ukrajině, ke které se Orbán staví mnohem rezervovaněji než většina unijních lídrů. Ani po spuštění ruské agrese v sousední zemi nezpřetrhal léta budované vazby s Vladimirem Putinem a vůči pomoci ukrajinským bojovníkům je mírně řečeno chladný. 

Maďarské předvolební průzkumy se mýlily, do poslední chvíle sice přisuzovaly Viktorovi Orbánovi vítězství ale jen velmi těsné. Opozice dostávala větší naděje, než které ve finále byla schopna naplnit. Fidesz zasedne do parlamentu ze 136 mandáty, tedy jasnou ustavní většinou. Na opozici zbyde ze 199 křesel pouhých 55.

Čtěte také

Maďarská opozice přitom přistoupila letos k pro ní nezvyklému kroku a šest velmi názorově rozdílných stran se spojilo s jediným cílem dostat Viktora Orbána z čela státu. Do čela šestikoalice se postavil Péter Márki-Zay, konzervativní katolík, otec sedmi dětí a ekonom s pracovními zkušenostmi ze Spojených států a Kanady. Tedy zastánce tradičních hodnot, které vyhledávají i voliči Fideszu.

Proti některým zbraním se ale bojuje těžce. Orbán změnil ještě v roce 2011 ústavu a s ní i volební zákon, který jasně nahrává nejsilnější straně. Kampaň mohl vést na všech dostupných platformách hlavně pomocí kontrolovaného mediálního systému. Veřejnoprávní média mají v rukách lidé blízcí vládní straně, k veřejnosti se tak dostávají informace pouze podávané orbánovou rétorikou.

Mír, nebo válka

Do kampaně vstoupila válka na Ukrajině. I tu dokázal tým Fideszu využít ve svůj prospěch, během několika hodin změnil svou strategii. Premiér začal razit heslo „mír, nebo válka“.

Orbán přesvědčoval lidi o tom, že s ním jim žádný konflikt nehrozí a opozice je na rozdíl od něj do války zatáhnout chce. Odmítl vyzbrojování ukrajinské armády, zakázal převoz zbraní přes maďarské území přímo na Ukrajinu, a zatímco předešlé protiruské sankce spolu s unijními lídry schválil, odmítá jejich stupňování ve formě zákazu dovozu ruského plynu, na kterém je Maďarsko většinově závislé.

Čtěte také

Strach rozhodl a konflikt, který se původně zdál být ránou do Orbánovi přesvědčivé rétoriky, naopak jeho preference posílily.

Na své domácí půdě má tedy Viktor Orbán jistotu, ale co na té evropské? Evropská komise oznámila z počátku týdne, že zahajuje proti Budapešti disciplinární řízení kvůli narušování pravidel právního státu, zemi tak hrozí, že na konci procesu přijde o veškeré peníze z unijních fondů.

Více o tom, co přinese další Orbánovo vítězství, uslyšíte Evropě Plus Pavlíny Nečáskové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.