Proč soud zrušil rozsudek nad Rathem? Písemné rozhodnutí stále není k dispozici, lhůta se prodlužuje

22. listopad 2016

Vrchní soud v Praze chce víc času na vyhotovení usnesení o zrušení rozsudku v kauze exhejtmana Davida Ratha. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí soudu Jan Fořt s tím, že lhůta se prodlužuje do 10. prosince. Původně mělo být podle Fořta hotové do 20. listopadu.

„Usnesení z neveřejného zasedání Vrchního soudu v Praze není dosud napsáno a referentka má od místopředsedy soudu prodlouženou lhůtu k vypracování tohoto rozhodnutí do 10. prosince,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.

Před měsícem Pražský vrchní soud v neveřejném jednání zrušil nepravomocný rozsudek Krajského soudu v Praze. Podle něj měl Rath a manželé Kottovi jít do vězení za údajné ovlivňování stavebních zakázek. Například rekonstrukce zámku Buštěhrad. V případu figuruje i podnikatelka Ivana Salačová, a to jako spolupracující obviněná. Její advokát Vojtěch Veverka Radiožurnálu řekl, že aktuální žádost o delší lhůtu ho nepřekvapila.

„Už v době, kdy se mi dostala informace, že Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek krajského soudu v naší věci, tak už tenkrát jsem tipoval, že doručení toho usnesení bude trvat delší dobu, tenkrát jsem tuším řekl několik měsíců, a to vzhledem k rozsáhlosti věci. A to, že vrchní soud žádá o prodloužení lhůty pro vypracování usnesení, to jenom prokazuje,“ řekl Veverka.

Čtěte také

Bývalý středočeský hejtman David Rath byl loni v červenci nepravomocně odsouzen na 8 a půl roku vězení za korupci. Korupční kauza kolem expolitika se týká 11 obžalovaných. Nejvyšší trest dostal bývalý hejtman, o rok nižší tresty odnětí svobody udělil krajský soud Kottovým. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností a spolupracující obviněná Salačová.

Hlavní líčení začalo 7. srpna 2013. Ratha s krabicí od vína obsahující sedm milionů korun policie zadržela v květnu 2012, do listopadu 2013 zůstal Rath ve vazbě, za což žádá odškodné. Soudy totiž rozhodly, že část doby tam strávil nezákonně.

autor: tch
Spustit audio