Proč se vyplatí si za kvalitní vejce připlatit? Odpověď zná Pavel Maurer

2. únor 2019
Vajíčka na dopravníku

Drtivá většina vajec prodávaných ve velkoobchodech pochází od slepic z velkochovů, které většinou za celý svůj život neopustily klec dva krát dva metry. Proč je to špatně? A jak poznat kvalitní vejce od spokojené slepice? 

Možná jste si všimli, že se tento týden v médiích dost probírají slepice a vejce. Řeší se, jestli mají slepice nadále úpět v klecích, nikdy se během svého krátkého života nepodívat na slunce, nebo naopak roztomile běhat po trávě či bahnitých, rozhrabaných pozemcích a být takzvaně v eko-režimu, zobat červíky a kořínky na farmě nebo prostě jen žít víc přirozeně.

Vlašské ořechy? To jsou blahodárné účinky zdarma, říká Pavel Maurer

Vlašský ořech je poklad

Možná vám na zahradě roste ořešák – jeden z nejtypičtějších stromů, který v Česku najdeme. Ořechy jsou surovinou, kterou Češi hodně využívají. Třeba vám ještě na stole leží nějaké to ořechové vánoční cukroví. Na jaké další věci jsou ořechy dobré? 

Myslím, že není třeba zdůrazňovat, která varianta je správně. Mnozí z nás měli doma slepice, já také, přesněji řečeno, moje babička i táta. Jsem si jist, že všichni víme, jak chutná domácí vejce, konečně na různých tržištích bývá u farmářských vajíčkových stánků často nejdelší fronta.

Ať si říká, kdo chce, co chce – volské oko, smaženice na cibulce nebo vejce do skla, když jsou žluťoučká a ne žádné bledule, tak je to opravdu úplně jiná chuť. A samozřejmě i energetický přínos: Čím je žloutek tmavší, tím vám signalizuje lepší nutriční hodnoty.

Jenomže když se zeptáte, jaká vejce se nejvíce prodávají v obřích obchodních řetězcích, které vlastně určují náš trh, tak je to téměř 90 procent vybledlých vajec od nosnic z takzvaného klecového chovu, tedy od těch nešťastnic žijících celý život na ploše asi 20x30 centimetrů.

Proč? No, protože jsou nejlacinější! Když zatoužíte po vejci z podestýlky, nedej pánbůh po farmářském biovejci, tak musíte sáhnout hlouběji do peněženky. Je to jako se vším – boj peněz a chudoby: Máme investovat do kvalitního jídla a něco jiného si odepřít, nebo je nám to prostě fuk, hlavně aby bylo hodně na talíři za nejnižší cenu?

Potýkám se s touto otázkou velmi často i v restauracích. Jsou podniky, kde se vše točí jen kolem velikosti porcí, ale s jakými surovinami se pracuje, to nikoho nezajímá.

Nejlepší potraviny jsou většinou ty, co nemají žádný obal, říká Pavel Maurer

zelenina

Kdekdo nám radí, jaké jídlo je nejzdravější. Tyto rady podléhají trendům a v čase se mění: co platilo před dvaceti lety, je dnes jinak. Pavel Maurer si myslí, že nejlepší je kombinace zdravých surovin s tím, co máme rádi.

Od klecového chovu slepic ustupuje v podstatě celá západní Evropa, v některých amerických, evropských i našich restauracích na jídelním lístku pyšně uvádějí, odkud mají máslo, maso, vejce, a další ingredience. Pokud je ovšem mají z gigantických velkochovů, raději neříkají nic. A tak je jasné, že vejce budou časem i u nás trochu dražší a ztratí se ta nejhorší kategorie.

Někoho to asi finančně nepotěší, ale věřte – má to tak být! Hlavně, aby byla ta neklecová vajíčka také kvalitnější, když už se bude více investovat do humánnějšího přístupu k chovu nosnic.

Přístup lidstva ke konzumaci naši planety – to je strastiplná, nelehká cesta. Nemůžeme ale jen brát, ale také dávat. Jinak to totiž nepůjde. Ať už tu byla první slepice nebo vejce!

Spustit audio
autor: Pavel Maurer