Proč dostávají komunisté u voleb nejvíc protestních hlasů?

25. únor 2014
Radiofórum

Pro některé poslance KSČM je 25. únor 1948 pozitivním vyvrcholením dlouhodobě plánovaného komunistického puče. Poté, co prezident Edvard Beneš přijal demisi 12 ministrů, mohl tehdejší předseda vlády Klement Gottwald dokonat převzetí moci do rukou "pracujícího lidu".

I když se změna režimu na diktaturu proletariátu a příklon k tehdejšímu Sovětskému svazu plánovala dlouho, nakonec ani sám Gottwald netušil, že to půjde tak snadno.

Byl sám překvapen netaktickým a fatálním činem odstupujících ministrů: "Já se přiznám, že jsem se ráno před schůzí (vlády) modlil, aby je ta blbost neopustila a oni nepřišli. Pánbůh mě vyslyšel a oni nepřišli."

Po sametové revoluci se mohlo zdát, že pověst strany, která vraždila a zásadním způsobem omezovala lidskou svobodu, je tak pošramocená, že u voleb neuspěje a následně sama skončí v propadlišti dějin.

Nejenže se tak nestalo, ale téměř čtvrtstoletí po návratu demokracie má Česká republika komunistické hejtmany a ČSSD otevřeně diskutuje o KSČM jako možném koaličním partnerovi.

Proč si myslíte, že je komunistická strana dlouhodobě úspěšná? Proč dostávají komunisté u voleb nejvíc protestních hlasů? Myslíte si, že až zemřou pamětníci "úspěchů" této strany, stane se minoritní partají?

Hostem Markéty Ševčíkové bude po 19. hodině sociolog Daniel Prokop.

Diskutujte s námi na našem Facebooku zde. Pokud chce říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme!

autor: mše
Spustit audio