Problémy s doručováním novin téměř zmizely, ale mnoho lidí už zrušilo předplatné

13. srpen 2018 07:26

Dostat noviny až večer, další den nebo dokonce vůbec předplatitele určitě nepotěší. Takové případy se přitom pořád stávají, i když oproti lednu je jich minimum. Po problémech s doručováním ale výrazněji než v minulých letech klesl počet lidí, kteří si denní tisk předplácejí.

Začátkem roku často nenacházel noviny ve schránce například Karel Mls z Českých Budějovic. „Mrzelo mě velmi, že v tom období jsme tisk nedostávali někdy vůbec a někdy došel až k polednímu,“ vzpomíná.

Teď už mu chodí noviny pravidelně. Výjimkou byla asi před měsícem situace, kdy ráno denní tisk nedostal. Po telefonické reklamaci měl noviny doma až večer.

Na začátku roku převzaly po České poště doručování zhruba čtvrt milionu předplacených deníků společnosti PNS a Mediaservis. Kvůli problémům při startu a nedostatku doručovatelů se v lednu k lidem nedostalo zhruba pět procent novin.

Teď se číslo pohybuje na jedné desetině procenta. „Ten údaj je trochu zvýšený kvůli výpadkům a změnám v doručovacích trasách v důsledku prázdnin a dovolených. Když ale se podíváme zpátky do běžného měsíce, což byl třeba červen nebo konec května, tak už jsme se stabilně pohybovali na úrovni setin procenta. Hlavně v tuto chvíli nás trápí Praha a také jižní Čechy,“ říká mluvčí PNS Vít Kurfürst.

Za prvních pět měsíců letošního roku ale ubylo předplatitelů novin mnohem výrazněji než v předchozích letech. Zatímco loni jejich počet od ledna do května klesl o 1,5 procenta, letos to bylo téměř o 6 procent. Vyplývá to ze statistik Kanceláře ověřování nákladu tisku.

Lidé už víc než týden nedostávají noviny. Chybí pracovníci na roznášení

Noviny

Už druhý týden nedostaly tisíce předplatitelů z celé republiky do schránek své noviny. Týká se to například Mladé fronty DNES, Deníku, Práva nebo Hospodářských a Lidových novin.

Podle šéfredaktorky oborového webu MediaGuru.cz Martiny Vojtěchovské vysoké číslo zapříčinily právě výpadky v doručování. „Tato skutečnost se projevuje v těch výsledcích a je to viditelné i na dnešních číslech, kdy předplatné klesá více než prodej v trafikách, obchodních řetězcích, na benzinových pumpách a tak dále,“ uvádí.

To, že se celková situace při doručování novin za půl roku zlepšila a ubylo i reklamací, potvrdilo například vydavatelství Economia.

Obdobné zkušenosti má i Sdružení obrany spotřebitelů. Lidé se kvůli těmto problémům na něj už prakticky neobracejí.

autor: efa
Spustit audio

Související