Pro vyjednávání o vládě máme podmínku, premiérem bude Babiš, říká Richard Brabec z hnutí ANO

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček se stal šéfem sněmovní komise pro kontrolu GIBSu. K jeho zvolení pomohly i hlasy poslanců hnutí ANO. K těm, kteří Ondráčka nevolili, ale patřil například místopředseda hnutí ANO a ministr životného prostředí Richard Brabec. „Věřil jsem, že komunisté navrhnou jiného kandidáta,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Brabcovi například vadilo, že Ondráček neučinil vlastní sebereflexi v souvislosti s tím, že pomáhal potlačovat demonstrace před listopadem 1989. Zároveň ale nehlasoval ani pro žádného jiného kandidáta na post sněmovní komise pro kontrolu GIBSu. „Nebyl jsem přesvědčený, že někdo z ostatních kandidátů je vhodný na tuto pozici,“ vysvětluje.

Připomíná také, že hnutí ANO nestanovilo žádné závazné hlasování a záměrně to nechalo na jednotlivých poslancích. „Tábory tam byly opravdu rozdělené,“ přiznává.

Jasné principy

Hnutí ANO vede vážné jednání o příští vládě se sociálními demokraty, a pouze ho mrzí, že ztratili čas, kdy už mohli dávno intenzivně jednat o programu. Líbilo se mu ale také i poslední jednání s ODS, které bylo podle jeho vlastních slov otevřené. „Sešli se lidé, kteří si říkali na rovinu, co je pro a co proti,“ dodává.

Primární je podle něj to, aby si strany v případě koaliční spolupráce dohodly jasné principy, které se projeví v hlasování. „Opakovaně jsme řekli, že kandidátem na premiéra je Andrej Babiš, to je pro nás nepřekročitelná podmínka,“ upozorňuje s tím, že svými kroky v této vládě ukazuje, že má tah na bránu.

autoři: prh , mba
Spustit audio