Pro mladé jen vakcíny od Moderny a Pfizeru, zvažují vakcinologové. Chystají nové doporučení

Vakcínami od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson by nově mohli lékaři očkovat jen lidi starší 50 let. Doporučení k věkovému omezení zvažuje vydat Česká vakcinologická společnost, a to kvůli velmi vzácnému riziku krevních sraženin, které se objevily hlavně u mladších ročníků. Pro ty by tak zbyly RNA vakcíny od konsorcia firem Pfizer a BioNTech a společnosti Moderna.  

Čtěte také

Na konkrétním věkovém limitu se vakcinologové zatím neshodli, jak ale Radiožurnálu řekl jejich šéf Roman Chlíbek, nejčastěji se skloňuje hranice 50 let. „Čím lepší je epidemiologická situace, tím to víc nahrává tomu, aby se tyto vakcíny nepoužívaly u mladších věkových kategorií,“ vysvětluje.

Totožnou věkovou hranici navrhují i další členové výboru odborné společnosti, například bývalý ministr zdravotnictví za ANO Roman Prymula nebo pediatr Daniel Dražan. U jednání jsou i zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Jeho mluvčí v SMS zprávě napsala, že se k tomu zatím nebude vyjadřovat. Jasno o věkové hranici by mohlo být ve čtvrtek, kdy se výbor České vakcinologické společnosti znovu sejde.

Výhody převažují nad riziky

Debatuje se také o tom, jakou vakcínu by mohli dostat lidé mladší 50 let, kteří už mají jednu dávku od AstraZenecy a čekají na druhou. Například ve Švédsku řešili to samé a rozhodli se lidi mladší 65 let přeočkovávat jinou vakcínou. Věkové omezení už pro vakcíny od firem AstraZeneca nebo Johnson & Johnson vydali třeba v Německu, Francii nebo Velké Británii. 

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Evropská léková agentura zdůrazňuje, že výhody vakcín převažují nad riziky. Ohledně velmi vzácných případů krevních sraženin agentura neuvedla žádný přesný věkový limit, který by stanovoval, pro koho jsou vakcíny potenciálně rizikovější – přestože třeba u vakcíny AstraZeneca se problémy častěji objevily u žen mladších 60 let.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související