Pro fanoušky cyklistiky otevřeli v Semilech půdu plnou bicyklů

24. únor 2015

Možná také máte ve sklepě, v garáži, nebo na půdě nějaké staré kolo, na kterém už nejezdíte, protože jste si pořídili novější model. V různých potemnělých prostorách staré velocipédy obvykle končívají. Pokud jde o cennější kousky, můžete je najít i v muzeu. A když se obě tyto varianty spojí, naleznete spoustu kol na muzejní půdě. Třeba jako v Semilech.

Výstava ale není jen pro, v dobrém řečeno, maniaky, své si tady najde každý příznivec cyklistiky. Ředitelka pořádajícího Muzea a Pojizerské galerie v Semilech, Tereza Nemeth, si vybrala také jednoho oblíbence.

„Vybrala jsem si kolo, které je skoro celé zlacené, třpytí se a to mně imponuje. Je to nádherný model a mám tady prostě svoje favority,“ našla si ředitelka svým ženským vkusem své oblíbené kolo.

Slavné favority ze 70. a 80. let najdete na výstavě také, stejně jako spoustu doplňků. V netradičním prostoru muzea nejen stojí, ale i visí.

„Když si vlastně člověk představí kolo na půdě, mezi trámy a závěsnými systémy, tak to té půdě sluší. Tak si myslím, že to zase nebylo až tak od věci. Je to celistvá sbírka pana Jiřího Plechaty a ten má všechna tato kola u sebe doma.“

A ten se téměř s dojetím rozhlížel po půdě, kde se blýskají jeho kola, ale také visí historické dresy, plakáty, fotografie a nechybějí ani patníky od silnic Tour de France.

Měl jsem z toho trochu obavu. Ale musím říct, že když tady aranžérky vystavily trika a daly to dohromady, tak se mi to líbí a mám z toho radost.“ A kochat se koly Kolem dokola v muzeu můžete i vy.

„Výstava je do 20. března, ale když bude zájem, který je v současné době, tak jí prodloužíme,“ říká ředitelka Muzea a Pojizerské galerie v Semilech Tereza Nemeth.

autoři: kyk , Vojtěch Bureš
Spustit audio