Příští týdny budou pro další osud brexitu kritické, myslí si analytik

9. září 2019

Ve Spojeném království vstupuje v platnost zákon, který zakazuje tzv. divoký brexit bez dohody s EU. Přesto stále není jisté, jestli k němu nakonec nedojde. Nejvíc se o svou budoucnost obávají ostrovní zemědělci.

Čtěte také

Britský premiér Boris Johnson se přitom znovu chystá požádat parlament o vypsání předčasných voleb. Opozice a 21 rebelantů (dnes už bývalých konzervativců) se ale dohodli na společném postupu. Je tak víc než pravděpodobné, že Johnsonův návrh neschválí ani tentokrát.

Odklad? Kdo ví...

Opozice se podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Spojeném království Jaromíra Marka chce o předčasných volbách bavit až ve chvíli, kdy bude jisté, že dojde k dalšímu odložení odchodu z EU. Dřív ne...

Ani zákon zakazující neřízený odchod z Unie totiž nezaručuje, že k tvrdému brexitu opravdu nedojde. Ostatně Johnson by podle svých slov raději ležel mrtvý v příkopu, než žádal o odklad. „Několik příštích týdnů bude pro další osud brexitu kritických,“ myslí si analytik.

Čtěte také

A žádost o další prodloužení lhůty k odchodu Spojeného království z Unie vyloučil i druhý muž britské vlády a ministr financí Sajid Javid. Už naznačil, že kabinet se snaží najít způsob, jak zákon obejít.

Zemědělci se bojí o obživu

Farmářka Liz Websterová z hrabství Oxfordshire má prý z tvrdého brexitu velké obavy. Pokud by země odešla bez dohody, a obchod se začal řídit pravidly Světové obchodní organizace (WHO), bude třeba jen na britské hovězí uvaleno 32% clo. Do zemí EU přitom míří 90 % veškerého jejich exportu.

Nejenže by tak vyvážené maso ze Spojeného království okamžitě podražilo, ale domácí farmáři by bezprostředně čelili zdrcující konkurenci ze zahraničí – vláda totiž slíbila, že po brexitu zruší veškerá dovozní cla.

„Po Vánocích půjde od nás na porážku stovka zvířat. Ale pokud bude divoký brexit, nevíme, za kolik je prodáme. Nevíme ani, jestli je vůbec někdo koupí,“ dodává farmářka.

„Brexitový“ seriál vysílá Český rozhlas Plus od pondělí do pátku v 9:15 (9.− 13. září).

autoři: Jaromír Marek , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.