Příští rok si půjčíme jednu a půl miliardy korun, říká náměstek středočeské hejtmanky Věslav Michalik

1. prosinec 2020

Hostem pořadu K věci byl náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro oblast dotací, financí a inovací a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN).

Tomáš Pancíř se Věslava Michalika ptal na sestavování krajského rozpočtu na příští rok, možné zdražení jízdného ve středočeské veřejné dopravě nebo fungování Středočeského inovačního centra.

Konec proplácení jízdného pro studenty a seniory

Nové vedení kraje už avizovalo, že navrhne zastupitelstvu zrušení proplácení zbytku jízdného pro studenty a seniory, tedy zbývajících 25 % po státní slevě. V rozpočtu kraje by se tímto krokem ušetřily jednotky milionů korun. Podle Věslava Michalika jde spíše o symbolický krok: „I když jsme byli v opozičních lavicích, tak jsme ten systém proplácení jízdného považovali za symbolicky špatný, protože se netýkal ani všech občanů kraje. Využívala ho jenom část obyvatel a ten kraj má jiné problémy, které musí řešit. Například v dopravě máme deficit asi 600 milionů korun z letošního roku, kdy vlaky, autobusy jezdily prázdné a ti dopravci mají ztrátu. A zrovna veřejná doprava se nám dostává do situace, že její podíl na příjmech, ty výdaje na veřejnou dopravu se podílí na příjmech asi 40 procenty.“

Možné zvýšení jízdného ve veřejné dopravě

Věslav Michalik v pořadu K věci nevyloučil ani možnost zdražení jízdného ve středočeské veřejné dopravě: „Na tom, jestli budeme zdražovat jízdné, se musíme dohodnout s Prahou, protože máme společnou dopravu na velkém území kraje, ale je to jedna z možností, jak ten propad ve veřejné dopravě zacelit. Další možností je umožnit dopravcům odsunout některé investice, to znamená, že budeme jezdit staršími autobusy.“

Konkrétní možný návrh na zdražení jízdného podle Michalika zatím Rada Středočeského kraje neprojednávala, svou představu ale radní má: „Můj odhad je 20 %. Pro mě jako člověka zodpovědného za finance ideálně co nejdříve to jde. Samozřejmě je to otázka diskuze, také s radním pro veřejnou dopravu Petra Boreckého, s radním pro dopravu v Praze. Je to otázka nějakého odborného náhledu, když zvýším jízdné, neubyde mi počet pasažérů? Jaký je celkový efekt do finanční bilance, protože nemusí být jednoznačné, že máte o 20 % víc na příjmech. To musí posoudit experti.“ Případné zdražení jízdného by se podle Michalika mělo týkat jak jednotlivých jízdenek, tak časových kuponů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.