Příspěvek 5000 korun na dítě neřeší dlouhodobý problém nízkopříjmových skupin, upozorňuje ekonom

29. duben 2022

Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o jednorázovém příspěvku pěti tisíc korun na dítě a mluví o dalších krocích, které by měly pomoci odvrátit hrozící pád českých občanů do chudoby. Ekonom a zástupce ředitele IDEA při CERGE-EI Filip Pertold se domnívá, že valorizace příspěvku na dítě mohla být vyšší. Za správný krok považuje lednové zvýšení normativu příspěvku na bydlení: „Bohužel ale nebyl následován výrazným administrativním zpřístupněním tohoto příspěvku.“

Pertold připomíná, že i přes parametrické změny se zatím – například u příspěvku na bydlení – nenavýšil počet lidí, který dávku čerpá. „A jednorázový příspěvek na dítě neřeší dlouhodobý problém nízkopříjmových skupin, kterým se trvale zvýšily výdaje.“

Čtěte také

Vláda má omezené možnosti jak dopady inflace mírnit, upozorňuje ekonom: „Co může dělat, je adresné cílení pomoci tak, aby se lidi nedostali do trvalé chudoby.“

Je proto potřeba co nejvíce zautomatizovat a zjednodušit přístup k některým dávkám. „V současné době přídavek na bydlení čerpají jen tři procenta všech domácností. Přitom víme, že se jich do problémů může dostat víc než pětkrát tolik,“ varuje Pertold.

Nebyli jsme zvyklí, že by byli lidé až pod hranicí úplné chudoby a měli opravdu problémy zaplatit základní věci.
Tomáš Kostelecký, sociolog

Hosty byli:
Filip Petrold
, ekonom, zástupce ředitele IDEA při CERGE-EI
Tomáš Kostelecký, zástupce ředitele Sociologického ústavu AVČR
Ivana frantová, garantka tématu dávek a koordinátorka sociálních služeb, Člověk v tísni
Michal Skořepa, ekonom, Česká spořitelna

Je na místě očekávat další zdražování, a je proto reálné se domnívat, že se příjmová chudoba dotkne širšího počtu obyvatel, potvrzuje garantka tématu dávek a koordinátorka sociálních služeb Člověka v tísni Ivana Frantová.

I ona je přesvědčená, že je zapotřebí zjednodušit administrativní přístup tak, aby se k dávkám dostal adekvátní počet potřebných.

Čtěte také

„Nebyli jsme zvyklí, že by byli lidé až pod hranicí úplné chudoby a měli opravdu problémy zaplatit základní věci. A to je opravdu nejdůležitější věc, na kterou se teď musíme zaměřit aby lidi nespadli do naprosto zoufalé situace, že nebudou mít na jídlo a bydlení a úplně základní věci,“ apeluje zástupce ředitele Sociologického ústavu Akademie věd České republiky Tomáš Kostelecký. 

Chová se stávající vláda stejně, jako ta minulá? A je příspěvek na dítě málo cílenou pomocí? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Renaty Kropáčkové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.