Příslušníci StB ho odvezli a zbili. Petr Placák se spravedlnosti dočkal až dnes

Brutálním zásahem skončila v roce 1989 ekologická manifestace v Praze. Asi 200 lidí protestovalo v pražské Stromovce proti kácení stromů. Petra Placáka, který byl jedním z organizátorů, příslušníci StB odvlekli do civilního auta, odvezli za Beroun do křivoklátských lesů a surově zbili. Tento případ měl dohru až v únoru 2014.

Petr Placák se zbitý, bez dokladů a peněz musel sám vrátit do Prahy. Bití pokračovalo i další den, kdy si na služebnu do Bartolomějské ulice musel pro občanku. Nedal se však zastrašit a na příslušníky StB podal stížnost. To byl v té době nezvyklý a odvážný krok.

„Podávat stížnost na StB nebo komunistického funkcionáře před listopadem 1989 s sebou neslo riziko, že bude člověk trestně stíhán z útoku na veřejného činitele. V tomto případě se to nestalo. Asi díky tomu, že případ byl okamžitě medializován v zahraničí, a tak to nechtěli dál rozmazávat,“ řekl Petr Placák Českému rozhlasu.

Demonstraci sledovali policisté v uniformách i v civilu

V českém vysílání BBC se zpráva o zákroku proti 25letému disidentovi objevila hned další den. Podle dochovaných přepisů zazněla ve vysílání i informace o rezoluci, kterou lidé ve Stromovce podepisovali. Byla namířena proti projektu výstavby dálnice tímto parkem.

„Celou demonstraci sledovali policisté v uniformách i v civilu, kteří účastníky fotografovali a filmovali. Ještě před přečtením rezoluce odvedli policisté Petra Placáka. Odvezli ho do lesů, surově zbili a nechali ho tam. Při zpátečním pochodu demonstrantů Stromovkou policie zadržela šest účastníků,“ informovala BBC.

„Brutalita policie byla o to absurdnější, že šlo o ekologickou akci, které se zúčastnilo hodně dětí,“ dodala moderátorka.

Logo

Doufám, že to není poslední rozsudek, řekl Petr Placák

Svůj boj za spravedlnost vyhrál Petr Placák až 24. února 2014. Dvěma ze tří bývalých příslušníků StB, kteří v červnu 1989 disidenta unesli a zbili, potvrdil Městský soud v Praze nepodmíněné tresty.

Antonín Prchal byl odsouzen k roku a půl vězení, Jaroslav Irovský na jeden rok a Pavel Vrbický, který jim dělal řidiče, odešel od soudu s podmínkou. Petr Placák doufá, že podobných trestů padne víc.

„Jsem rád za sebe i kamarády, se kterými jsme před listopadem 1989 prožívali podobné osudy, a vůbec všechny pronásledované. Doufám, že to není poslední rozsudek nad zločinci té doby,“ uzavírá.

autor: luh
Spustit audio