Přírodovědec: Bobří hrozbu v Čechách nevyřeší puška, ale zonace

27. srpen 2014

Bobr evropský znovu osidluje břehy moravských a českých řek. Zatímco ochránci přírody jsou nadšení, vodohospodáři počítají škody způsobené bobrem v řádech desítek milionů korun.

„Bobr je pro přirozené ekosystémy řek velmi důležitý,“ vysvětlil v pořadu Pro a proti přírodovědec Vlastimil Kostkan.

Zvyšuje druhovou pestrost tím, že vytváří tzv. porostové loučky, které jsou pak místem pro život nových rostlinných i živočišných druhů. Jinde buduje vodní nádrže, kde prospívají ryby, obojživelníci, a kde hnízdí vodní ptáci.

Odstřel bobra, ke kterému nelegálně dochází v některých oblastech republiky, přírodovědec odsuzuje.


Kostkan: „Je relativně snadným řešením vzít pušku a bobra odstřelit, ale stromy lze ochránit vhodně usazenými kovovými sítěmi. Zdůrazňuji slovo „vhodně". Neustále se setkávám v terénu se stromy jen omotanými pletivem, které bobr docela snadno dokáže strhnout.“

Od nového roku se začíná uplatňovat program tzv. zonace. „Obsahuje zónu C, která představuje 13 % rozlohy České republiky. To je zóna, kde by bobr neměl být, a nachází se v jižních Čechách.“

Tam zonace chrání rybniční soustavy s historickými hrázemi z nezpevněného materiálu. „Zde by platila regulace bobra odstřelem nebo odchytem a následným utracením,“ shrnul Kostkan.

Generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský ukázal i vodohospodářskou perspektivu, podle které bobr zvyšuje povodňová rizika.

„Bobr narušuje břehy řek a zejména ochranné hráze, které byly zbudovány k ochraně lidských sídel před povodněmi. Dochází ke zvyšování rizika, kdy povodňové průtoky tyto hráze strhnou,“ varoval vodohospodář.


Hodovský: „V případě bobra jednoznačně podporuji vznik zonace české krajiny a určitých bezzásahových zón, kde bude rozvoj populace bobrů možný, ničemu neškodí, a nevytváří rizika pro člověka a zastavené území, až po území, kde je restrikce a omezení bobří populace možné, protože tam prim bude hrát osídlení a infrastruktura, včetně kulturních památek.“

Podle ředitele Povodí Moravy bobr způsobil za posledních 10 až 15 let škody na vodohospodářském majetku až 300 milionů korun.

„My jako správci toku máme zákonnou povinnost o tento majetek pečovat, a tyto prostředky musíme zpětně vynakládat na obnovu poškozených zařízení. Nezbývá pak na jiné opravy nebo nová protipovodňová opatření,“ konstatoval Jan Hodovský.

autoři: tpa , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.