Přípravy obchvatu Úlibic na Jičínsku mohou pokračovat. Kraj změnil rozhodnutí stavebního úřadu

14. leden 2020 10:14

Ředitelství silnic a dálnic může dál pokračovat v přípravách obchvatu Úlibic. Královéhradecký kraj totiž změnil rozhodnutí stavebního úřadu v Jičíně, který přípravy obchvatu kvůli nesouhlasu památkářů zrušil. Kraj vrátil celou věc do Jičína k dalšímu projednání. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Proč vlastně celý spor vznikl a přípravy obchvatu se o několik měsíců zdržely? Co se jičínským památkářům nelíbilo?

Čtěte také

Odboru památkové péče vadilo, že plánovaná silnice I/16 bude na vysokém náspu. Památkáři chtěli násep snížit tak, aby vizuálně tolik nezasahoval do krajiny. ŘSD ale uspělo s argumentem, že další část Úlibického obchvatu - silnice R35 - už povolení má a projekt pokračuje dál. A pokud by měla stavba požadavkům památkářů vyhovovat, obě silnice by se v křižovatce takříkajíc o dva výškové metry "nepotkaly".

A navíc v projektu se počítá i s podchodem, který by umožnil místním cestu k autobusové zastávce. A kvůli spodní vodě nemůže být podchod pod úrovní okolního terénu.

Co rozhodnutí Královéhradeckého kraje ve výsledku znamená?

Čtěte také

Krajský úřad zrušil rozhodnutí stavebního úřadu v Jičíně a vrátil věc k novému projednání. Jičínský stavební úřad teď bude podle mluvčího tamní radnice Jana Jierše ke stanovisku kraje přihlížet. Město podle něj vítá jakékoli stavby, které zlepší provoz ve městě a okolí, je ale prý také potřeba brát ohled na historický ráz krajiny a kulturní dědictví. Tomu by mohlo pomoci, že stavba by měla být místo betonových protihlukových stěn vybavena stěnami průhlednými, které jí o další metry opticky nezvýší.

Podle nezávislého starosty Michala Kováře teď Úlibičtí věří, že práce na přípravách projektu budou brzy pokračovat.
„My doufáme, že teď vyjde k vydání územního rozhodnutí, které nabyde právní moci a bude se moci pokračovat v další projektové dokumentaci k stavebnímu povolení, protože tento úřední šiml nám spozdil stavbu minimálně o osm měsíců. A tudíž obcí Úlibice projelo zbytečně tři a půl milionu vozidel."

Rozhodnutí Královéhradeckého kraje je definitivní, potvrdila mluvčí kraje Sylvie Velčovská.
„Podle správního řádu se proti tomuto rozhodnutí vydanému v odvolacím řízení nelze dále odvolat."

Pokud by vše dopadlo podle současného očekávání radnice v Úlibicích a úřad by vydal územní rozhodnutí, mohla by výstavba samotného obchvatu podle podle starosty Michala Kováře dle dohod s Ředitelstvím silnic a dálnic začít v letech 2023 nebo 2024 a potrvá dva roky.

Nejpozději v roce 2026 by se tedy už auta mohla Úlibicím vyhnout.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související