Připravujeme se na vyhlášení stavu nebezpečí, komentuje hejtman Karlovarského kraje neprodloužení nouzového stavu

12. únor 2021

Od páteční půlnoci jsou v Česku uzavřeny okresy Trutnov, Sokolov a Cheb, lidé do nich nesmí až na výjimky vstupovat ani je opouštět. Vedle omezení pohybu vláda v těchto okresech zavedla i povinnost nosit respirátory FFP2 nebo chirurgické roušky. Uzavření okresů ale platí pouze v nouzovém stavu, který v pondělí skončí. Co to pro regiony, kde je až třikrát víc nakažených než ve zbytku republiky, v praxi znamená, vysvětluje karlovarský hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Čtěte také

Karlovarský a Královéhradecký kraj patří k nejvíce zasaženým epidemií koronaviru. Velký podíl na tom má britská mutace, která se rozšířila zejména na západě České republiky.

„V současné chvíli se připravujeme na možné vyhlášení stavu nebezpečí, což je nástroj podobný jako nouzový stav. V pátek máme jednání s vládou, abychom se dozvěděli, jak chce řídit tuto zemi bez nouzového stavu,“ říká hejtman Kulhánek.

Jaká opatření kraje požadují?

Stav nebezpečí by měl začít platit hned, jak skončí nouzový stav. Hlavní hygienička Rážová uvedla, že by bylo potřeba nechat tyto okresy uzavřené minimálně tři týdny. Podle jihočeského hejtmana Kuby z ODS je ale stav nebezpečí stavěn spíše na povodně.

„Je to daleko slabší nástroj. Umožní nám regulovat mobilitu a zachovat vyhlášení pracovní povinnosti zdravotního personálu. Vliv ale nemá na regulaci obchodů, služeb a celé infrastruktury,“ souhlasí Petr Kulhánek.

Čtěte také

„Chceme od vlády slyšet to, jak si představuje chvíli, kdy přestane platit nouzový stav a všechna zavedená opatření. Nás kraj je ve specifickém režimu. Jsou tady přísnější opatření ve vztahu k mobilitě a to jsou věci, které bychom potřebovali zachovat,“ doplňuje hejtman.

Situace je zatím klidná

Karlovarský kraj je už osm hodin v režimu omezeného pohybu osob. Situace na silnicích, kde o rána provádí policie kontroly, je prý klidná. „V ranní dopravní špičce jsme se dostávali maximálně na 10 minut čekání, ale situace už se uklidňuje a průběh by měl být plynulý.“

Lidé by na veřejných místech měli od pátku nosit respirátory FFP2 nebo alespoň chirurgické roušky. Kdy a jak se ale k obyvatelům dostanou? „Očekáváme dodávku ze skladu Státní správy hmotných rezerv. Hasičský záchranný sbor je začne rozdělovat podle počtu obyvatel obcí. Ideálně během soboty by měly dorazit ke svým příjemcům.“

„Krajské nemocnice jsou zhruba na stejném stupni vytížení, protože se je snažíme koordinovat. Každý den jsou realizovány převozy pacientů do dalších zařízení mimo region,“ popisuje hejtman situaci v nemocnicích.

V pátek by podle něj měli do nemocnic dorazit vojenští lékaři a další posily. „Zejména v té chebské je personál vyčerpán. Jede v režimu spánek–práce. Proto jsou pro nás ty posily zásadní.“

Na situaci se Vladimír Kroc zeptá v pátek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu také hejtmana Jihočeského kraje a předsedy Asociace krajů Martina Kuby z ODS. Poslouchejte Radiožurnál hned po zprávách v 17 hodin.

autoři: Petr Král , vla
Spustit audio

Související