Případ možné korupce v brněnské pobočce ČOI se dostal až k soudu

30. prosinec 2015

Reportéři Českého rozhlasu v lednu letošního roku upozornili na možnou korupci uvnitř brněnské pobočky České obchodní inspekce (ČOI). Velká část tamních pracovníků otevřeně promluvila o tom, že některým jejich kolegům musí vietnamští obchodníci platit peníze. Výměnou za to, že pro ně kontrola dopadne dobře. Případ poté začali vyšetřovat kriminalisté a dostal se až k soudu.

„Oni je vydírají. Té Vietnamce řeknou: buď mi dáte peníze, nebo tady uděláme velkou kontrolu a bude to tolik peněz, že na to nebudete mít. Oni si nebudou nikde stěžovat, mají strach, protože jim vyhrožují, že pojedou zpátky do Vietnamu, že dostanou sto tisíc pokutu,“ popisovala jedna z inspektorek chování dvou svých kolegů - Leony Nejezchlebové a Michala Pavlici.

O tom, že si berou peníze, aby kontrola dopadla dobře, mluvili i vietnamští obchodníci. „Každý dostává do kapsy dva tisíce, takže to jsou dohromady čtyři tisíce. A zboží ani nepočítám. Peníze a zboží jsou pro jednoho nejméně za pět tisíc korun,“ řekla tehdy jedna z prodavaček.

I kvůli těmto výpovědím policie navrhla oba inspektory obžalovat z přijímání úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Při provádění kontrol buď vybírali vyšší částky pokut, než které potom odváděli do státního rozpočtu a rozdíl si ponechávali pro svoji potřebu, nebo pod pohrůžkou provedení kontroly a uložení vysoké pokuty požadovali po obchodnících různé druhy zboží, které opět používali pro vlastní potřebu,“ vysvětluje břeclavský státní zástupce Tomáš Foldyna.

Čtěte také

Oba inspektoři jakoukoliv vinu popřeli. Jinou část kauzy už ale řeší soud. Bývalá nadřízená těchto dvou inspektorů - exředitelka brněnské pobočky ČOI Tatiana Neuhybelová - je obžalovaná, že bránila kontrolám ve vybraných podnicích.

„Paní Tatiana Neuhybelová je obžalována pro přečin zneužití pravomoci veřejného činitele. Ve věci už proběhla dvě hlavní líčení a další má proběhnout 6. ledna. K odročení došlo z důvodu toho, že soud po závěrečných řečech státního zástupce a advokáta naznal, že ve věci bude ještě nutné vyslechnout dva svědky a pořídit další listinné důkazy,“ uvádí brněnský žalobce Robert Hanuš.

Inspekce ČOI na tržnici

Rozsudek v této části kauzy by měl padnout v lednu. Neuhybelová už dříve odmítla, že by pochybila: „Tohle v žádném případě není pravda. Kontrola se vždy dokončí do konce. Kategoricky to odmítám.“

Čtěte také

Kauzu odvysílal Český rozhlas v únoru. Inspektoři, kteří na praktiky svých kolegů upozornili, si následně stěžovali na šikanu. Tvrdili, že na ně vedení inspekce vyvíjí nepřiměřený tlak a jejich práci neadekvátně kontroluje.

„Hledají vyloženě drobnosti, aby na jejich základě mohli těm zaměstnancům, co na tuto situaci poukázali, znepříjemnit život,“ řekl tehdy jeden z inspektorů. To ale ředitel Karel Havlíček, který ve funkci nahradil Neuhybelovou, popírá. Podle něj žádný ze zaměstnanců pod tlakem nebyl.

Čtěte také

autor: mch
Spustit audio