Případ knihy Mein Kampf

7. červen 2001
Pod kůži

Nad kompletním českým vydáním Hitlerovy knihy "Mein Kampf" stále visí otazník. Ani po více než roce kauza neskončila a není tedy jasné, zda vydavatel Bible nacismu Michal Zítko spáchal trestný čin nebo ne.

Dílo nacistického vůdce bylo poprvé uveřejněno v Německu v roce 1925. Hitler knihu napsal ve vězení v Landsbergu, kde strávil nějaký čas poté, co se v roce 1923 neúspěšně pokusil o tzv. mnichovský puč. Kniha "Mein Kampf" je známá jako programový spis nacismu. Hitler v ní prezentoval svůj antisemitismus, rasismus a představy o vůdčí roli Germánů.

Jan Gebhard, Historický ústav Akademie věd: Zejména je na té knize velmi podstatné, že je, dá se říct, pro normálního čtenáře k neučtení. Na druhou stranu obsahuje řadu velmi úderných hesel, které se vlastně staly základem pro činnost některých tedy pozdějších nacistických úderek, zejména po uchopení moci v lednu 1933.

Až do loňského roku neexistovalo v České republice kompletní vydání Hitlerova díla. Sice už v roce 1936 se kniha u nás objevuje, a sice pod názvem "Hitlerův Můj boj očima historiků". Jednalo se však o komentované vydání pouze části spisu.

V roce 1993 vychází bible nacismu v Česku v jiné podobě, tentokrát pod názvem "Hitlerův Mein Kampf". Opět se nejedná o kompletní dílo, ale o nejpodstatnější části originálu s komentářem.

21. března loňského roku se tedy objevuje na pultech první české kompletní vydání knihy "Mein Kampf". Policie okamžitě pátrá, jestli není propagován nacismus. Vydavatel Michal Zítko ale tvrdí, že knihu vydal s přesně opačným záměrem.

Vydávám ho právě proto, udělat si na ni vlastní názor a zjistit, že to je naprostá pitomost. Je to prostě knížka ideologie, která by podle mě v reálné situaci za inteligentních komentářů neměla šanci uspět a nic takového jako druhá světová válka by prostě nebylo.

Proti vydání "Mein Kampf" se postavil například Svaz bojovníků za svobodu a také většina politiků. Kompletnímu vydání bylo vyčítáno zejména to, že není doplněno předmluvou nebo dodatkem zasvěceného odborníka. Také historik Jan Gebhard se domnívá, že loňské vydání Bible nacismu nesplňuje kritéria pro zveřejňování historických dokumentů.

Jan Gebhard, Historický ústav Akademie věd: Pochopitelně jeho vydání bez komentáře mnohdy může vést k tomu, že jsou věci, které jsou na stránkách knihy, mohou být zneužívány ať už antisemitskými živly nebo různými fašizujícími skupinami.

"Mein Kampf" původně vyšel v pětitisícovém nákladu. Následovaly však další dotisky, takže celkový náklad se vyšplhal asi na 100 000 kusů.

Počátkem loňského června se kniha začíná stahovat z prodeje. Podle mluvčí Úřadu vyšetřování Soni Jindrákové bylo zabavení knih nutné k vyšetřování celé kauzy.

Soňa Jindráková, mluvčí Úřadu vyšetřování: Hlavní distributor vydal vlastně ten seznam prodejců a podle toho se bude postupovat.

Michal Zítko považuje postup policie za nepřiměřený: Osobně si myslím, že policie byla napadána, že stíhá anarchisty, tak teďko hodlá dělat exemplární případ z "Mein Kampfu", což je nesmysl, protože o tom se učí na základní škole.

Do konce června loňského roku se policii podařilo zabavit přes 12 000 knih. V té době už její vydavatel Michal Zítko čelí několika trestním oznámením a má za sebou i obvinění z propagace fašismu.

Případ Michala Zítka, vydavatele Hitlerovy knihy "Mein Kampf" se dostává před soud 11. prosince loňského roku. Soudce rozhoduje o jeho vině během jednoho dne. Verdikt? Tříletý podmíněný trest a dvoumilionová pokuta. Vydavatele rozsudek šokoval.

Michal Zítko, vydavatel: Já jsem si vždycky myslel, že rozsudky se připravují až po slyšení. Obávám se, že ti, kdo viděli toto slyšení, jsou přesvědčeni, že rozsudek byl připraven již před tím. k tomu není co dodat. Tento rozsudek existoval již v době, kdy "Mein Kampf" vyšel.

Michal Zítko se proti rozsudku odvolal k Městskému soudu v Praze. Ten jeho odvolání uznal a případ vrátil soudu prvního stupně. Líčení bylo minulý měsíc odročeno.

Zatím se tak dá jen spekulovat o tom, zda je vydání Hitlerova díla trestným činem či nikoliv.

Předseda Svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín si myslí, že by měl být Zítko odsouzen: Nechceme tedy, aby byl odsouzen k trestu nepodmíněnému. Je to třeba říci, že je to špatné a že je to třeba odsoudit podle našich zákonů. Aby dali všem těm lidem na srozuměnou, že takhle ne, že to ohrožuje základy demokracie a lidských práv ve své podstatě.

Úplně jiného názoru je dcera válečného pilota 311. bombardovací perutě RAF Iveta Irvingová. Ta se na vydání knihy "Mein Kampf" podílela jako korektorka. Podle svých slov nechápe, jak se celý případ mohl před soud vůbec dostat: Pan Michal Zítko je napadán za knihu, se kterou nemohl vlastně už nic dělat. On ji pouze přeložil, my jsme na ní pracovali na tom české vydání a rozjela se takováto mašinérie.

Historik Jan Gebhrad nechce spekulovat o tom,zda by měl být Michal Zítko za vydání díla odsouzen či nikoliv. Trvá však na svém: Pokud by byla tato publika doplněna potřebným odborným komentářem, pak by mohlo být označeno toto vydání za publikaci, která by mohla být pramenem.

Michal Zítko doufá, že obvodní soud pro Prahu 7 nakonec rozhodne o jeho nevině: Pevně doufám, že obnovené řízení již bude respektovat zákony tohoto státu a tudíž podle těchto zákonů je evidentní, že žádný trestný čin nebyl. Že jsme vydali jednu knihu, jednu historickou a starou knihu. A kvůli starým knihám se doufám v demokratických zemích nezavírá.

O dalším osudu vydavatele Michala Zítka rozhodne Obvodní soud pro Prahu 7 pravděpodobně v září.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: mkp , heš , spr
Spustit audio

Více z pořadu