Přijďte za Hosty Radiožurnálu do radnice

30. březen 2012

Každý den jeden host, každý den jedna fotografie. Sportovci, lékaři, herci, politici, zpěváci, vědci, hrdinové doby. Pokud si je chcete připomenout, zveme vás do Novoměstské radnice v Praze 2. Od 4. dubna do 6. května tu své snímky vystavují fotografové Tomáš Novák a Jan Rasch.

Lidé odjakživa měli potřebu zvěčňovat své zážitky, stačí vzpomenout malby v pravěkých jeskyních. Zrovna tak fotografie už od doby svého vzniku má jedno úžasné kouzlo – zachycuje osoby, prostředí nebo okamžiky, které jsou neopakovatelné. A to samé se týká Hostů Radiožurnálu.

Jejich portréty jsou fotografickou galerií především českých osobností. Fotografové Tomáš Novák a Jan Rasch se denně od poloviny roku 2009 v prostorách Českého rozhlasu vždy po skončení dopoledního pořadu Host Radiožurnálu snaží fotografickou zkratkou co nejvíce vystihnout portrétovanou osobnost a přiblížit, jakou roli ve společnosti představuje.

Český rozhlas vás zve na výstavu Portréty hostů Radiožurnálu. Od 4. dubna do 6. května v Novoměstské radnici v Praze 2 (vstup z Vodičkovy ulice 1/3) denně kromě pondělí uvidíte pestrou mozaiku lidí nejrůznějších profesí, kteří významně ovlivňují dění v naší zemi. Osmdesátka fotografií ale zachycuje i dobu, ve které se republika nachází, a tím se tato obrazová encyklopedie stává hodnotným kulturním dokumentem.

Olympijská vítězka ve sportovní střelbě Kateřina Emmons byla také hostem Radiožurnálu

„Portrét hosta je vlastně takovým podpisem. Podpisem, nebo by se dalo říci i tečkou za rozhovorem. Jsou to většinou úžasná setkání, kdy fotografie vznikají jakoby mimochodem, i když na portrétování jsme samozřejmě připraveni. Velmi často se stává, že v tom rozhovoru pokračujeme,“ přibližuje vznik fotografií Tomáš Novák.

Kreslení světlem

Ano, fotografie vznikají „jakoby mimochodem.“ O zachycení obrázku se pokoušeli umělci a vědci už od 16. století (předchůdcem fotoaparátu je camera obscura, tedy temná komora, a z počátku 18. století pak camera lucida, tedy světlá komora). První fotografie, jejíž proces vzniku ale nebyl ještě zcela dokonalý, vznikla v roce 1826. Následovalo „pár“ let pokusů, až v roce 1884 vynalezl americký vynálezce Eastman první fotografický film. Potom už chybělo málo – přesně čtyři roky – a na světě byl první filmový fotoaparát dodnes známé značky Kodak.

Á propos, slovo fotografie pochází z řečtiny: fós je světlo a grafis štětec. Tedy vlastně všichni fotografové, profesionálové i amatéři, kreslí světlem :-)

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: lep , Jakub Čížek
Spustit audio