Přijde na podzim druhá koronavirová vlna? „Já si myslím, že nehrozí,“ věří profesor Jiří Beran

7. květen 2020

Někteří lékaři a epidemiologové nesouhlasí s tím, jak ministerstvo zdravotnictví interpretovalo výsledky studie kolektivní imunity proti koronaviru. Ze 27 tisíc lidí bylo jen 107 pozitivních, což není ani půl procenta - a promořenost je tedy podle ministerstva velmi nízká. 

Čtěte také

Profesor Jiří Beran, vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové, ale ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové upozornil na to, že tento způsob zjišťování kolektivní imunity je postaven na sledování špatného parametru a že situace není tak zlá, jak to na první pohled vypadá.

„Výzkumníci si řekli, že budou sledovat parametry protilátek IGG a IGM. A tyto parametry jsou samozřejmě pozitivní u lidí, kteří prodělali onemocnění. Čili sledování tohoto titru protilátek nic neřekne o tom, kdo byl ve styku s virem a u koho mohla proběhnout například celulární imunita."

Testování na koronavirus

Jiná metoda zjišťování kolektivní imunity by byla přesnější. A při jejím použití se dá dojít k úplně jiným hodnotám, je přesvědčený Jiří Beran.

„K tomu by měly sloužit parametry protilátek třídy IGA. A například z takové pilotní studie, kterou si provedli stomatologové na přibližně 400 osobách, bylo zjištěno, že se s virem setkalo přibližně 14 procent lidí."

Čtěte také

Rozdíly ve výsledcích u obou metod jsou klíčové a stojí i za neshodami o tom, zda na podzim hrozí nebo nehrozí druhá, možná ještě silnější koronavirová vlna.

„Já si myslím, že nehrozí. Protože pokud je ten reálný stav takový, jak naznačují MUDr. Studený a MUDr. Mounajjed, kteří stojí za onou pilotní studií, tak 14 procent osob bylo už v kontaktu s virem. A vytvořili si nějaký stupeň nějaké imunity. Což znamená, že za osm týdnů od chvíle, kdy zde byla zahájena protiepidemická opatření, tak je zde přibližně 1,4 milionu lidí, kdybychom to aproximovali, kteří nějakým způsobem v kontaktu s tím virem byli. A to znamená, že tito lidé se s tím velmi dobře vypořádali," říká Jiří Beran.

A hned doplňuje.
„Jestliže budu počítat dál, že se budou rozvolňovat opatření, tak pokud nám během dalších osmi týdnů přibude dalších řekněme 14 či 15 procent, tak už budeme mít třetinu populace, která v kontaktu s virem byla. A to je úplně jiná a naprosto zásadní informace, které mne samozřejmě vede k tomu, abych se zlobil na ty, kteří nás neustále straší."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související