Přibývá podvodů s platebními kartami. Rizikem jsou univerzální bankomaty

25. červenec 2017
Zprávy

Skimmingu, neboli nelegálního kopírování dat z platebních karet, znovu přibývá. Podvodníci se teď podle kriminalistů zaměřili na univerzální bankomaty, které nepatří žádnému z bankovních domů. Ty bývají v centrech velkých měst nebo v obchodních centrech - tedy tam, kde se často pohybují turisté.

Jen v Praze zaznamenali policisté loni zhruba 20 případů skimmingu a letos jsou už na stejném čísle. Pachatelé se přitom zaměřují hlavně na cizince, píše deník Právo.

Skimmovací technologie je složená ze dvou částí. První je čtecí zařízení - to umístí pachatel do otvoru na kartu a může jím pak data zkopírovat. Druhé pak miniaturní kamera, kterou navrtá do pláště bankomatu. Pomocí toho zjišťuje, jaký zadává uživatel pin kód.

Ukradená data pak podvodníci většinou zasílají do zahraničí. Tam jejich komplici vyrobí padělky platebních karet a vybírají peníze. Nově se ale objevily případy, kdy pomocí klonovaných karet vybírali i v Česku. Nelegální transakce může okradený zákazník reklamovat, vyřízení ale trvá poměrně dlouho.

Bankomat (ilustrační foto)
autor: kso
Spustit audio

Více z pořadu