Příbram si vyprotestovala bod proti Spartě

9. srpen 2003

Třetí kolo fotbalové Gambrinus ligy bylo rozehráno pěti zápasy. Zajímavý moment nabídl souboj Příbrami se Spartou. I přes konečný výsledek 0:0 diváci u Litavky branku viděli. Postaral se o ni Sparťan Gluščevič, ale po několika minutách dohadů nakonec nebyla kvůli postavení mimo hru hlavním rozhodčím Helebrantem uznána. V dalších zápasech podlehl Synot Ostravě 0:2, Liberec zdolal Plzeň 3:1, Slavia Zlín 2:0 a Opava remizovala s Jabloncem 1:1.

Rozhodčí Luboš Helebrant nejprve uznal gól Pražanů, ale po několika minutách váhání jej odvolal. Případ, který desetiletá historie české ligy nepamatuje, nedokázal dostatečně objasnit. Gól prý zrušil po dohodě s asistentem Bohuslavem Krátkým, ovšem hlavní díl viny po utkání oba muži svalovali na sebe. Důležitou roli při rozhodování hrál údajně jejich instinkt. Situace, o níž se bude dlouho diskutovat, se odehrála v 54. minutě. Sionko přihrál Gluščevičovi, jenž se v době přihrávky pohnul a stál na úrovni posledního příbramského obránce, kterému pak utekl a vstřelil gól. Zdálo se, že nic nezabrání uznání branky, přestože z hlediště se zdálo, že Gluščevič skutečně byl v ofsajdové pozici. Asistent Krátký ale nechal praporek dole. Pak ukázal ke středovému kruhu a Helebrant ho napodobil. Jenže na Krátkého se v mžiku sesypalo několik domácích hráčů a gestikulovali, že černohorský útočník dal gól z ofsajdu. Helebrant ke skupince přiběhl a pohledem na Krátkého se ujistil, že nic na svém výroku nezmění; znovu proto ukázal na středový kruh. Domácí však jeho verdikt neuklidnil a především kapitán Horst Siegl se dál domáhal změny rozhodnutí.

Helebrant přiznal, že celá situace mohla vypadat podivně, ale byl spokojen, že se tak rozhodl. "Teď už víme, že ofsajd byl, a tak je rozhodně lepší odvolat neregulérní gól, než zůstat u chybného rozhodnutí," tvrdil Helebrant a do svého vyjádření se stále více zamotával. Na přímý dotaz nakonec prohlásil, že o Sionkově teči není přesvědčen. "Já tu situaci skutečně jasně neviděl. Pomohl jsem si rozhodcovským instinktem," uvedl hlavní sudí.

Výsledky 3. kola:

Marila Příbram - Sparta Praha 0:0

Rozhodčí: Helebrant - Gulajev, Krátký.
ŽK: Loseille, Turtenwald, Cesarec - Poborský.
Diváci: 7892.

Slezský FC Opava - FK Jablonec 97 1:1 (1:1)

Branky: 19. Dos Santos - 31. Šenkeřík.
Rozhodčí: Hlaváč - Zlámal, Lhoták.
ŽK: Dos Santos, Horňák - Laštovka, Mašek.
Diváci: 3475.

1. FC Synot - Baník Ostrava 0:2 (0:0)

Branky: 62. Pospěch, 81. R. Slončík.
Rozhodčí: Bejlek - Tulinger, Pokorný.
ŽK: Žůrek (Ostrava).
Diváci: 747.

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 3:1 (2:1)

Branky: 25. a 30. Pospíšil, 66. Kisel - 33. Blaha.
Rozhodčí: Zejda - Talpa, Goňa.
ŽK: Hološko, Kisel - Smola, Limberský, Knakal, Barteska. ČK: 70. Jež (Plzeň).
Diváci: 4450.

Slavia Praha - Tescoma Zlín 2:0 (0:0)

Branky: 56. Dostálek, 65. Fořt.
Rozhodčí: Šedivý - Kašný, Hruška.
Bez ŽK.
Diváci: 2993.

autor: vbi
Spustit audio