Příběhy vojáků jindřichohradeckého 75. pěšího pluku vypráví expozice na místním zámku

9. prosinec 2018

Muzeum československé armády provozuje v Jindřichově Hradci Miloslav Sviták, který dlouhodobě s přáteli mapuje události staré sto a více let.

Zajímá ho historie 75. pěšího pluku z Jindřichova Hradce. „Ten bojoval především na východní frontě, a to od srpna 1914 do července 1917,“ připomíná.

Miloslav Sviták s dalšími nadšenci absolvoval už několik různých expedic. Letos se hned dvakrát vydali na Halič, kde šli po stopách 75. pěšího pluku.

„Pátrali jsme především u Svatého Martinova, protože tam svedl pluk koncem června 1915 jednu ze svých nejtěžších bitev. Překonával tam řeku a za velkých ztrát obsadil Svatý Martinov. Dodnes tyto boje připomínají zákopy a zároveň je na hřbitově kamenná mohyla, která označuje hrob příslušníků 75. pluku,“ popisuje.

Jedni v Itálii, druzí v Maďarsku

Po bitvě u Zborova 2. července 1917 se podle něj pluk nechal z velké části zajmout. „Měl 2011 pohřešovaných z původního stavu 3125 vojáků a důstojníků. Podle názoru německého a rakousko-uherského velení selhal a z těchto důvodů byl dán na italskou frontu,“ doplňuje.

Zároveň ale náhradní prapor jindřichohradeckého 75. pěšího pluku působil už od roku 1915 v Maďarsku. „Z politických důvodů byly české náhradní prapory umisťovány do Maďarska. Šlo to, aby nezůstaly doma a nemohly se případně připojit k nějakým nepokojům civilního obyvatelstva, aby byly spolehlivé,“ vysvětluje Miloslav Sviták.

Slibovali, že třetí Vánoce na frontě budou poslední. Dopadlo to jinak

Živé natáčení pořadu Vltavín, který se věnoval období první světové války. Členové spolku Jednadevadesátníci přišli v uniformách rakousko-uherské armády

Koncertů a veřejných akcí se v roce 2020 konalo jako šafránu. Připomeňme si unikátní archívní záznam živé nahrávky pořadu Vltavín z Vánoc roku 2017. Záznam byl pořízený ve velkém nahrávacím sále českobudějovického rozhlasu.

Právě tento náhradní prapor se vrátil do Jindřichova Hradce 5. listopadu 1918 a stal se tu základem pro výstavbu prvního praporu již československé armády. Vojáci z Itálie se domů dostávali postupně později.

Výzbroj vojáků, dobově vybavenou místnost i průřez bunkrem si mohou návštěvníci prohlédnout v Muzeu československé armády, které sídlí v areálu státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci. Vchod je v bráně při vstupu na první nádvoří.

Kromě toho Miloslav Sviták veškeré poznatky z expedic zveřejňuje na facebookových stránkách Bunkry - Muzeum čs. opevnění a čs. armády 1938 a také plánuje v lednu uspořádat několik přednášek v Jindřichově Hradci a okolí.

O válce a osudech jihočeských vojáků mluvil s Miloslavem Svitákem Zdeněk Zajíček, autor magazínu Vltavín. Dále pořad nabízí povídání z rozhlasového archivu o Hradci, Hradu, Oldřichovi z Rožmberka a dalších dějinných souvislostech, které se v různých podobách opakují víceméně dodnes.

Spustit audio

Související