Příběh Karla Gotta je pro mě cennější než jeho nahrávky, říká hudební publicista Pavel Klusák

3. prosinec 2021

„I když mám rád jeho nahrávky ze 60. let, tak cennější je pro mě jeho příběh. A zdá se mi, že se v současnosti nejen s mojí novou knihou dostáváme do momentu, kdy od určitého portrétu téměř dokonalé hvězdy, která zažila spoustu úspěchů, už ukazujeme trochu jiný pohled. Pohled na živého člověka, který ‚narafičil‘ a obětoval skutečně hodně pro svou kariéru, protože si bez ní nedokázal představit svůj život,“ říká hudební publicista Pavel Klusák.

Hudební publicista Pavel Klusák vydal na konci listopadu nový portrét zpěváka Karla Gotta. Kniha Gott: Československý příběh ukazuje největší popovou hvězdu Československa v odlišném světle. Zaměřuje se na zpěvákovu kariéru od 50. do 90. let minulého století. Připomíná jeho působení v sousedním Německu, události spojené s cestou do Las Vegas i Antichartu.

Pavel Klusák se svojí novou knihou o Karlu Gottovi

„U nás byl Gott částečně pokládán za figuru vyšší kultury. V Německu byl pouze bavič. Nemusel předstírat, že je něco jiného. Nebyl zapletený do politických věcí. Nechodil reprezentovat na vládní večírky nebo akce. Nikdo na něj nenakládal tyto nevděčné věci. Myslím si, že jeho německý příběh je pozoruhodný,“ uzavírá Klusák.

Má pro mladou generaci posluchačů Karel Gott stále nějakou relevanci? A co si Pavel Klusák myslí o novém dokumentu Karel v režii Olgy Malířové Špátové? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.