Při vaření zaživa cítí humři krutou bolest. Švýcarsko zakázalo všeobecnou kulinářskou praxi

Švýcarsko zpřísní nařízení na ochranu zvířat. Jejich součástí se stane i zákaz usmrcování živých humrů ve vroucí vodě. Nově musí kuchař korýše nejprve paralyzovat.

Živí korýši, včetně humra, již nemohou být přepravováni na ledě ani v ledové vodě, musí být vždy uchováváni v jim přirozeném prostředí a před zabitím musí být buď paralyzováni elektrickým šokem nebo musí být jejich mozek vyřazen z činnosti mechanickou destrukcí, cituje z nové úpravy švýcarského zákona na ochranu zvířat veřejnoprávní stanice RTS.

Příčinou dlouho používané praxe vaření korýšů zaživa byla hlavně obava z toxinů a škodlivých bakterií, které se v jejich těle po zabití velmi rychle množí. Dosud se také mělo za to, že korýši, ale i třeba hlemýždi a žížaly, mají jen málo vyvinutý mozek a tudíž necítí bolest. „Žádný mozek, žádná bolest,“ byl výsledek vědeckých studií z norské university v Oslu i americké v Maine z roku 2005.


Dal byste svého psa na celý den do ledničky a pak ho vhodil do vařící vody?

Nové výzkumy ale daly zapravdu aktivistům na poli ochrany životních podmínek zvířat, kteří tvrdili, že korýši mají sofistikovaný systém ganglií (nervových zauzlin) a když jsou zaživa strčeni do vařící vody, prožívají krutou bolest. Zjistilo se totiž, že při vaření uvolňují do krve kortizol. Stejnou látku, jakou uvolňuje i člověk, když cítí bolest.

Cílem nařízení je také odstranění nelegálních množíren štěňat, zákaz automatických zařízení, která trestají psy za štěkání, zpřesnění podmínek pro utracení nemocných nebo zraněných zvířat a zpřísnění předpisů pro organizátory veřejných akcí se zvířaty. Od 1. března, kdy úprava vstoupí v platnost, budou osobně zodpovědní za dobré životní podmínky zvířat na veřejných akcích.

K novele předpisů inspirovalo alpskou zemi rozhodnutí italského kasačního soudu ve Florenci ve věci odvolání restauratéra Campi Bizencia, který byl odsouzen za držení živých krabů na ledě se svázanými klepety před uvařením zaživa. Soud se vlekl pět let. Loni v lednu po předložení vědecké zprávy o utrpení zvířat, s nimiž je takto nakládáno, soudci jeho odvolání prohlásili za nepřípustné a rozhodnutí předchozí instance potvrdili. „Dal byste svého psa na celý den do ledničky a pak ho vhodil do vařící vody?“ zeptal se jeden z účastníků soudu.

autor: hbe
Spustit audio