Při útoku Talibanu na školu v Péšávaru zemřelo přes 130 lidí. V budově se bojuje

16. prosinec 2014

AKTUALIZUJEME. Na 130 lidí, většinou dětí, bylo zabito a 122 dalších utrpělo zranění při útoku ozbrojenců, kteří dnes obsadili školu v pákistánském městě Péšávar. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Taliban. Uvnitř budovy operuje pákistánská armáda, která zneškodnila čtyři ze šestice teroristů. Podle dostupných zpráv zbývajíci extremisty vytlačila do posledního ze čtyř bloků budovy. Jedná se o nejkrvavější útok povstalců v zemi za poslední roky.

Útočníci původně zajali na 500 studentů a učitelů jako rukojmí. Ozbrojenců bylo podle pákistánské armády nejméně šest. Do školy vtrhli ráno místního času oblečeni ve vojenských uniformách.

„Seděli jsme v kantýně, když jsme uviděli někoho přelézat školní zeď. Mysleli jsme si, že to je jen nějaká studentská hra,“ popsal začátek brutálního útoku jeden ze zaměstnanců školy.

„Ale pak jsme si všimli, že mají zbraně a najednou začali střílet. Utekli jsme tedy do třídy a zavřeli dveře. Útočníci pak vtrhli do každé třídy a všechny začali bít.“

Krátce poté školu obklíčili vojáci a policisté a okamžitě se rozpoutala přestřelka. Nad budovou nacházející se na severozápadě Pákistánu přelétávaly vrtulníky.

„Nejméně jeden z útočníků odpálil nálož, kterou měl připevněnou na těle," řekl Parvíz Chattak, šéf vlády provincie Chajbar Pachtunchvá, kde Péšávar leží. Právě tato exploze má podle BBC na svědomí velký počet mrtvých.

Pákistánský premiér Naváz Šaríf označil masakr ve škole za "národní tragédii“ a vydal se na místo.

Armáda teď postupuje uvnitř školních budov třídu po třídě a snaží se útočníky zneškodnit. Podařilo se jí už osvobodit zřejmě většinu dětí i jejich učitelů. Boje ale pokračují a údaje o počtu obětí zdaleka nejsou konečné. Vojáci prý zneškodnili čtyři ze šesti útočníků.

Útokem se Taliban mstí za armádní ofenzivu

Taliban přijal odpovědnost za akci v telefonátu médiím prostřednictvím svého mluvčího Muhammada Churasáního.

„Naši sebevražední atentátníci vstoupili do školy. Mají instrukce neubližovat dětem, ale zaměřit se na armádní personál,“ řekl Churasání.

„Jedná se o odvetný útok za armádní ofenzivu v Severním Vazíristánu,“ dodal s poukazem na vojenskou operaci namířenou proti Talibanu, která byla zahájena v červnu.

„Předpokládá se, že samotný útok byl reakcí na ofenzivu pákistánské armády, která byla spuštěna v červnu roku 2014 a za cíl měla potlačit veškeré militanty na území Pákistánu, a zvláště v této oblasti,“ potvrdil zástupce českého velvyslance v Islámábádu Lukáš Musil.

Ve škole studují děti pákistánských vojáků.

„Armáda řídí v Pákistánu 146 škol a často v nich vyučují i manželky vojáků. To odpovídá tomu, co říká Taliban, že armáda útočí na talibanské rodiny a chce, aby armáda cítila jejich bolest,“ poznamenal komentátor ČRo Milan Slezák.

„Snažili se armádu zasáhnout na citlivém místě, což se jim jistě podařilo.“

Podle Slezáka se může pákistánský Taliban snadno rozpadnout. „Není to jednotná organizace, je to střechová organizace.“


Zvětšit mapu
autoři: mkp , mach | zdroj: ČTK
Spustit audio