Při srážce se zvěří nestrhávejte volant do strany, lepší je čelní náraz, doporučuje šéf Besipu

28. květen 2023

Střet se zvěří je druhou nejčastější dopravní nehodou na českých silnicích. Ukazují to policejní statistiky. Podle nich ale začal jejich počet loni klesat. Stalo se jich necelých 15 tisíc, což je meziročně o 600 případů míň. Tento trend zatím pokračuje i letos. Čeho se při střetu vyvarovat? Hostem Ranního interview je šéf Besipu Tomáš Neřold.

Jak si vysvětlujete, že se počet střetů se zvěří začal snižovat? Je to třeba díky moderním asistenčním systémům v autech nebo fungujícím pachovým ohradníkům?

Čtěte také

Určitě pachové ohradníky, ale také instalace oplocení ke komunikacím jsou důležitým faktorem, postupné úpravy na komunikacích zabraňují tomu, aby ve vysokých rychlostech k tomu nedocházelo.

Můžete připomenout na jakých místech a kdy nejvíc hrozí, že do silnice vběhne srna nebo kanec?

Nejčastěji ke srážkám se zvěří dochází na jaře a na podzim v ranních hodinách, případně večerních. Úseky bývají označeny i dopravní značkou – jsou to úseky u lesů a polí. Tam je vhodné preventivně rychlost snížit.

Když už je srážka nevyhnutelná, co dělat v této situaci?

Je potřeba nezmatkovat a nestrhnout řízení do strany. Když už je srážka nevyhnutelná, tak je lepší čelní náraz do zvěře než stržení vozidla mimo vozovku a střet s pevnou překážkou, třeba se stromem. To má horší následky. Obecně vozidlo je při střetu z boku zranitelnější, a tím pádem i posádka. Je třeba krizově brzdit, jít zcela naplno na brzdy a držet vozidlo rovně, nestrhávat volant do strany.

Jakým stylem mají šoféři jet, aby případnému střetu se zvířetem zabránili? A jak postupovat po nehodě? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , špo
Spustit audio

Související