Při Slavnostech květů jezdili cyklisté mezi rozkvetlými sady na Lhenicku a Chelčicku

9. květen 2022 07:46

Počasí letos rozkvetlým ovocným stromům přeje. Přesvědčili se o tom i účastníci Slavností květů. Na kolech i pěšky prozkoumali Lhenicko a Chelčicko, oblast, kde teď o sady v plném květu opravdu není nouze.

I přes nepříznivé počasí se hned na startu u kostela svatého Martina v Chelčicích sešlo kolem 70 cyklistů. Kvůli dešti dorazili v pláštěnkách a nepromokavém oblečení.

Slavnosti květů se v regionu konají už podevatenácté. „Vznikaly po roce 2000. Nejprve jsme slavnosti organizovali pouze na úrovni obce Chelčice. Když poté vznikl chelčicko-lhenický mikroregion, přenesli jsme to na jeho úroveň. V covidových letech se akce nekonala,“ vzpomínal starosta Chelčic Jiří Iral.

Letos počasí akci nepřálo, ale například Zdenu Fickovou z Vodňan neodradilo. „Začala jsem před rokem jezdit na kole, líbí se mi to a tohle je moc hezká trasa krásným prostředím rozkvetlých sadů,“ vysvětlovala.

Na zhruba 55 kilometrů dlouhé cestě čekala na účastníky řada zastávek, ochutnali produkci místních pěstitelů. Na první zastávce nabízela Lenka Mušková slivovici i vlastní víno. „Pěstujeme tady červený Dornfelder a bílý Hibernal. Jsou to rezistentní vína, hodí se do těchto vyšších poloh. Zatím nevíme o žádné jiné vinici v okolí, která by je měla, takže jsme na ně hrdí,“ popsala.

Čtěte také

V Mičovicích cyklisty zahřála tradiční polévka, kterou vařil starosta Luboš Bárta. „Pro cyklisty jsem jako každoročně připravil dršťkovou polévku v našem hasičském klubu. Doufám, že počasí dovolí a přijede jich co nejvíc,“ komentoval.

Jedním z nejstarších účastníků slavností musel bezpochyby být František Hejtmánek, který dle svých slov slavil cestou do Chelčic osmdesáté narozeniny. „Co se sešlo  to je radost, mladí lidé, starší, všichni. Přijel jsem sem 47 kilometrů. Párkrát za rok se jede v dešti, to je prostě cyklistika,“ dodal.

Na Slavnosti květů na podzim naváží Slavnosti plodů. Jejich součástí je cyklistická akce i jarmark. Ten budou tentokrát hostit Lhenice, uskuteční se 22. října.

Spustit audio

Související