Při psaní Bílé nemoci se Karlu Čapkovi nesedělo právě pohodlně

27. duben 2013
Po Česku

Víte, které místo měl spisovatel Karel Čapek obzvlášť rád? Venkovský dům ve Strži u Dobříše. Dnes tam najdeme jeho památník. Pojďme se tam spolu vydat a trochu zapátrat po stopách této slavné osobnosti.

„Původně se tu nacházela továrna na zpracování železa. Je asi trochu neobvyklé, že Karel Čapek měl letní byt v bývalé kancelářské budově, která příslušela k malému hamru, ale bylo to tak,“ vypráví ředitelka památníku Kristina Váňová za zpěvu ptáků.

Naše povídání jsme totiž začali v rozsáhlém parku, který obklopuje jednopatrový empírový dům a jemuž věnoval autor Zahradníkova roku spoustu péče.

„Dodnes tu najdeme stopy jeho rukou, pozůstatky jeho zahradnických plánů. Máme tu třeba dva javory, které se na podzim barví krásným způsobem do temně ohnivé barvy,“ popisuje.

V kuchyni nesměla chybět černá káva

Dům na Strži dostali Karel Čapek a Olga Scheinpflugová v létě 1935 jako svatební dar od podnikatele Karla Palivce, jehož bratra Josefa si vzala za manžela Čapkova sestra Helena.

Uvnitř domu můžete vidět výstavu věnovanou Karlu Čapkovi

„V přízemí byla kuchyně, srdce celého domu. A to i proto, že v domě byla neobyčejně velká spotřeba černé kávy. Ta tu musela být k dispozici téměř celý den,“ nastiňuje Kristina Váňová.

„Spojovací chodbou se dostaneme do salónu s krbem, který zřejmě sloužil k večernímu posezení. V přízemí byla ještě jídelna,“ ukazuje.

Dnes tu najdeme expozici o životě a díle Karla Čapka. Uvidíte tu fotografie, různé dokumenty, obrazy, knihy a také třeba Čapkovu frakovou košili s vestou.

Dozvíte se víc o Čapkovi, Scheinpflugové i Peroutkovi

Pak už s Kristinou Váňovou stoupáme po schodech do prvního patra. „Jsme v pracovně Karla Čapka, kde je jediný původní soubor nábytku, který se v domě zachoval,“ zdůrazňuje. „Je tu psací stůl s krajně nepohodlným křesílkem a stařičké rádio, na kterém poslouchal zejména na podzim 1938 neblahé zprávy z Mnichova,“ dodává.

Letní sídlo Karla Čapka dnes slouží jako památník tohoto významného spisovatele

Karel Čapek svou Strž nesmírně miloval. Právě tady psal třeba Cestu na sever, První partu nebo dramata Bílá nemoc a Matka. Při likvidaci škod po povodni se tu však nachladil a v Praze 25. prosince 1938 podlehl zápalu plic.

Čtěte také

Dnes je v domě jeho památník, ale uvidíte tu i expozice věnované jeho manželce, herečce a spisovatelce Olze Scheinpflugové, a příteli novináři Ferdinandu Peroutkovi. Už 50 let stojí za to si Památník Karla Čapka prohlédnout.


Zvětšit mapu Památníku Karla Čapka

Spustit audio