Při pádu vrtulníku na Aljašce zemřel miliardář Petr Kellner

29. březen 2021 11:00

Při sobotní havárii vrtulníku u města Anchorage na Aljašce zemřel český miliardář a podnikatel Petr Kellner. Kellnera jako oběť identifikovala aljašská policie. Při havárii zahynulo celkem pět lidí, jeden člověk leží s vážnými zraněními v nemocnici.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že při nehodě vrtulníku v Aljašských horách, v sobotu 27. 3. 2021, tragicky zahynul zakladatel a majoritní akcionář skupiny PPF pan Petr Kellner. Důvody nehody, při níž zahynulo celkem pět osob, jsou předmětem vyšetřování,“ napsala v tiskové zprávě mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.

Vrtulník podle AP přepravoval celkem tři hosty a dva průvodce z chaty Tordrillo Mountain Lodge do hor za účelem heliskiingu, kdy helikoptéra vysadí lyžaře na vrcholku s neupraveným sněhem. Na místě zemřeli i tři Američané – dvaapadesátiletý Gregory Harms z Colorada, třiatřicetiletý pilot Zachary Russell a osmatřicetiletý Sean McManamy, oba z Aljašky. Pátou obětí je padesátiletý Benjamin Larochaix, kterého aljašské úřady ve zprávě označily za českého občana.

Nehodu přežil jeden člověk, který byl s vážnými zraněními převezen do nemocnice v Anchorage - podle informací Deníku N má jít o fotografa a mistra České republiky ve snowboardingu Davida Horvátha, který Kellerna často fotil.

Záchranná akce

K pádu stroje stroje Airbus AS350B3 patřícího aljašské společnosti Soloy Helicopters došlo za zatím neznámých okolností v sobotu v půl sedmé místního času poblíž ledovce Knik Glacier, který se nachází přibližně 97 kilometrů východně od Anchorage, doplnily úřady. Záchranáři byli k místu havárie ve výšce přibližně 1700 metrů nad mořem přivoláni v 22.00 místního času, kdy reagovali na hlášení o údajné havárii a nálezu trosek. Těla pak vyprostili v neděli ráno. Nad místem nehody krátce platila i letecká omezení.

Příčiny pádu vrtulníku vyšetřuje americká Národní rada pro bezpečnost dopravy. Regionální vyšetřovatel rady Clint Johnson podle serveru Anchorage Daily News uvedl, že práci i úklid trosek komplikuje nepříjemné počasí.

Vedení Tordrillo Mountain Lodge k havárii pro agenturu AP uvedlo, že „je to poprvé za 17 let, kdy musí čelit takto závažné události“. „Pro naše zaměstnance, komunitu, ve které pracujeme, a rodiny pozůstalých je to šokující zpráva,“ uvedl sportovní resort. Kellner byl podle vyjádření firmy „častým a věrným hostem“.

Petr Kellner byl podle magazínu Forbes nejbohatším Čechem. Skupina PPF nedávno koupila televizi Nova a spadají pod ni i další firmy – například Home Credit, Air Bank, Moneta nebo O2. Bylo mu 56 let. „Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,“ dodala Tkadlecová.

autoři: dto , tzr | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio