Při kontrolách na silnici mezi Hradcem Králové a Náchodem využily policejní hlídky i vrtulník

3. květen 2018 09:20

Policisté se během několik týdnů trvající dopravně-bezpečnostní akce zaměřili především na kontrolu chování řidičů na frekventované silnici mezi Hradcem Králové a Náchodem. My vám  odhalíme zákulisí spolupráce policejní hlídky s vrtulníkem, který se na akci také podílel. 

Policisté mají za sebou další akci, kterou chtěli přispět především k bezpečnosti a plynulosti provozu na frekventované trase mezi Hradcem Králové a Náchodem. Chování řidičů monitorovali zhruba měsíc, na závěr dokonce i za pomoci vrtulníku. Odhalit se jim povedlo stovky přestupků a právě vrtulník byl hodně cenným pomocníkem.

„Funguje to tak, že vrtulník je vybaven kamerovým systémem, který má samozřejmě hodně dobrý zoom. Tedy může přiblížit v podstatě i registrační značku vozidla. A předává pozemním hlídkům informace o tom vozidle. Hlídka potom na místě to vozidlo zastaví. Vrtulník je má na dohled a provádí záznam do té doby, než je to vozidlo zastaveno," popisuje Tomáš Fulka z hradecké dopravky spolupráci mezi vrtulníkem a hlídkou na silnici. Přesněji řečeno s hlídkami, protože jedno auto by toho moc nezmohlo, na trase jich je třeba osm.

Policejní dopravní hlídky používají služební vozidla s radarem. Ten zaznamenává rychlost ostatních automobilů, přestupky se také natáčí na videokameru

„Chvíli trvá, než policista z vrtulníku předá tu informaci. Někdy si musí i zpětně přehrát ten záznam, aby přesně viděl, jaké předpisy byly porušeny. To znamená, že než se na to podívá, tak to chvilku trvá. A to vozidlo se mezitím může dostat o dvě vesnice dál. Může být zastaveno třeba až po deseti kilometrech jízdy," dodává Tomáš Fulka.

K tomu na sledované trase pendluje jedno auto, které má i obrazové spojení s vrtulníkem a které případně obratem doveze obrazový záznam hlídce, která viníka zastavila. I tahle hlídka slyší informace z vrtulníku, i když spojení je někdy všelijaké. Leoš Kuchař ale i takové informace dokáže rozluštit.

Malému dítěti také prý rozumí jen rodiče, usmál se. Za pár minut přišla zpráva zásadnější a také zřetelnější a řidiče kamiónu také naše auto zastavuje. Leoš Kuchař popisuje, jaký přestupek hlídka řešila: „Předjížděl traktor a to pomalu, protože se mu musela auta v protisměru vyhýbat. Uznal to a souhlasí s blokovou pokutou 2 000 korun. Já bych řekl, že zrovna tohle patří mezi špičku nebezpečných přestupků."

02581452.jpeg

Pomoc vrtulníku, který má sídlo v Praze a který na výpomoc startuje průběžně do různých krajů, si policisté pochvalovali.

Přispěl k celkové bilanci stovek odhalených přestupků, říká krajská policejní mluvčí Lenka Burýšková: „Co je zajímavé, že z celkového počtu 244 přestupků, 121 přestupků spáchali cizinci. Což je zhruba polovina. Jednalo se například o porušení příkazů dopravních značek, kdy nerespektovali zákaz předjíždění pro nákladní automobily. Nebo předjížděli v místě, kde je to zakázáno."

Jedna policejní akce skončila, další ale prý budou následovat.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související