Při atentátu v afghánském Kábulu zemřeli i tři zaměstnanci OSN

18. leden 2014

Afghánské úřady vyšetřují útok radikálního hnutí Taliban na oblíbenou restauraci v kábulské diplomatické čtvrti. Zahynulo při něm 21 osob, hlavně cizinců. Mezi oběťmi je i libanonský zástupce Mezinárodního měnového fondu a tři zaměstnanci OSN.

Několik zaměstnanců restaurace, včetně libanonského kuchaře, se zachránilo útěkem na střechu, kde pak všichni čekali na příjezd policie.

„Restauraci napadli tři teroristi, jeden sebevražedný atentátník s bombou a další dva pak uvnitř začali střílet na nevinné a bezbranné civilisty,“ popsal útok mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sádikí.

Afghánci se podle něj sice snaží podobným incidentům zabránit, teroristé ale přicházejí i ze sousedního Pákistánu.

Podnik byl přísně střežený, při vstupu procházeli hosté osobní prohlídkou. Otázkou tak zůstává, jak se teroristé dostali dovnitř.

Libanonskou restauraci v centru Kábulu navštěvovali hlavně cizinci, včetně diplomatů, humanitárních pracovníků a novinářů.

„Jsme z toho v šoku a velmi smutní. Pro OSN v Afghánistánu je to opravdu těžký den,“ řekl mluvčí afghánské mise. Zároveň dodal, že i přesto bude OSN Afgháncům na jejich cestě k míru a stabilitě pomáhat dál.

autoři: lub , onh
Spustit audio