Přežil Osvětim, emigroval do Kanady a proslavil se po celém světě. Jiří Brady slaví 90. narozeniny

9. únor 2018
Zprávy z

Přesně před 90 lety se v Novém Městě na Moravě narodil Jiří Brady. Jako malý chlapec přežil koncentrační tábor v Osvětimi, kde mu zemřeli rodiče i mladší sestra. Právě její kufr ho pak proslavil po celém světě, a to díky knize Hanin kufřík. Ta přibližuje osudy obou sourozenců, především pak příběh Bradyho sestry Hany.

„Doma, když jsme si balili kufry, protože jsme rodiče už neměli, bydleli jsme u tety a strýce a tam jsme si balili kufry do Terezína. V Terezíně jsem je vlastně neviděl, bylo to pod postelí nebo kavalcem mé sestry,“ vzpomínal už dřív Jiří Brady, kde viděl kufr své sestry Hany poprvé.


Oba sourozenci byli kvůli židovskému původu v roce 1942 deportovaní do koncentračního tábora v Terezíně, později do Osvětimi. Třináctiletá Hana Brady tam zahynula. Její bratr válku přežil a vrátil se do Československa. V 50. letech pak emigroval přes Vídeň do Kanady.

„Chodil jsem v Praze na obchodní akademii. Tady se komunisti zmocnili vlády a já jsem měl jedné diktatury dost a chtěl jsem vidět svět. Tenkrát pouštěli lidi do Izraele, tak jsem oficiálně jel do Izraele, ale vyskočil jsem z vlaku v ruské zóně ve Vídni. Přišel jsem na to, že dědečkův bratr, kterého jsem vůbec neznal, žije v Kanadě, tak jsem mu napsal, jestli by mi mohli poslat víza a oni to nakonec udělali,“ vyprávěl v minulosti Brady.

V Kanadě začal podnikat, založil instalatérskou firmu a narodily se mu čtyři děti. V létě roku 2000 mu přišel dopis z Japonska. Do tokijského Centra pro studium holokaustu se totiž dostal právě kufr jeho sestry Hany. Získala ho ředitelka centra Fumioko Išioka.

„I v Japonsku jsme chtěli mluvit o holokaustu, a to hlavně s dětmi, aby pochopily, kam až můžou vést předsudky a rasová nesnášenlivost. Uspořádali jsme výstavu – Holokaust viděný dětskýma očima. Sesbírali jsme spoustu materiálu a dobových fotografií, bylo to ale málo, chtěli jsme jim ukázat něco skutečného. Proto jsem odjela do Osvětimi, abych získala cokoliv, co patřilo židovským dětem,“ vzpomínala ve vysílání Českého rozhlasu.


„To skutečně bylo překvapení, protože to bych v životě nikdy nečekal, že bych dostal dopis o kufru, nebo že by to přišlo z Japonska, to bylo to poslední místo, kde bych něco takového očekával,“ vysvětloval Jiří Brady. Příběh jeho sestry nakonec převedla do literární podoby Karen Levine.

autor: lio
Spustit audio