Prezidentský kandidát Mélenchon přesvědčuje voliče jako hologram. Chce z Francie udělat velmoc

18. duben 2017

Muž, který chce změnit Francii se už podruhé uchází o křeslo prezidenta. Lídr radikálního levicového hnutí Nepoddajná Francie Jean-Luc Mélenchon skončil v prvním kole minulých prezidentských voleb v roce 2012 na čtvrtém místě. Teď má šanci dostat se mezi finalisty. Předvolební průzkumy ho totiž řadí skoro na stejnou výchozí pozici jako Emmanuela Macrona a Marine Le Penovou, na které ztrácí pouhá dvě procenta hlasů potenciálních voličů, které se rozhodl lákat docela netradiční cestou.

Podle Andrey Kotarace z Melenchonova štábu v regionu Rhone-Alpes nešlo jen o formu a ukázku vyspělosti techniky, ale hlavně o důkaz schopností francouzských inženýrů a naznačení cesty, kterou se má dát francouzská ekonomika. Digitalizace a využívání moderních technologií je totiž oblastí, v níž Jean-Luc Mélenchon vidí šanci na zvýšení zaměstnanosti mladých lidí.

„Měli jsme z toho přenosu trochu strach. Bylo to živě, tedy skoro živě, se zpožděním dvě sekundy. My jsme v Lyonu měli skutečného Jeana-Luca, do Paříže jsme ale museli poslat veškeré zařízení, aby se tam mohl jako hologram objevit. Předtím tohle nikdo na živo nezkoušel," říká Kotarace.


Při únorovém mítinku v hale Eurexpo v Lyonu se nechal Jean-LucMélenchon nasnímat speciálním zařízením a v reálném čase se jeho postava promítala jako hologram také na jiném předvolebním shromáždění v Paříži. Trik jako z filmových Hvězdných válek zaujal hlavně mladou generaci voličů.

Protože se ale tento přenos povedl, teď rozešlou organizátoři mítinku v Dijonu Mélenchonův hologram dokonce na šest různých míst. I na ostrov Réunion v Indickém oceánu, kde se také bude o víkendu hlasovat.

Řešení problému desetiprocentní nezaměstnanosti je podle učitele technických předmětů na odborném učilišti pana Karima úkol číslo jedna pro nového prezidenta. A Mélenchon slibuje vytvořit tři a půl milionu nových pracovních míst zkrácením pracovní doby nebo větším využíváním hospodářského potenciálu moře.

Mélenchon je zkušený politický matador. Byl senátorem a dokonce ministrem v socialistické vládě Lionela Jospina. Před pěti lety kandidoval na prezidenta za Levicovou frontu, do které se zapojili i francouzští komunisté.


Francie není západní zemí, pokud za vzor Západu považujeme Spojené státy americké. Jsme univerzalistická země a Francie musí být průkopníkem nové světové aliance.francouzský volič

Člen hnutí Nepoddajná Francie v Grenoblu Alain Dontaine připouští, že Mélenchonovými příznivci jsou i lidé, kteří sdílejí komunistické ideje, ale dnes už si říkají Levice. Na politické scéně ve Francii ale podle něj došlo k přeskupení a v Mélenchonově hnutí jsou i lidé, kteří vůbec nejsou komunisté, ale třeba ekologové a ti, kteří si přejí zásadní změnu fungování společnosti.

Jean-LucMélenchon navrhuje proměnu Francie. Chce například, aby země vystoupila z NATO, kde podle něj nemá co dělat, protože nesouhlasí se zřizováním amerických základen v Polsku nebo Litvě.

Podle politologa Rolanda Cayrola představuje Mélenchon klasickou formu levice, sociální a odborářské. Tuto pozici Socialistická strana ve Francii ztratila. Mluví bez poznámek a přesvědčivě. A to voliči levice od svého kandidáta čekají.

autor: pan
Spustit audio