Prezidentské týmy se naučí, jak odrazit kybernetický útok. Proškolí je experti z Googlu i Facebooku

6. prosinec 2017

Stát chce předejít možnému ovlivnění prezidentských voleb ze strany hackerů, pro kandidáty na příští hlavu státu proto na středu ministerstvo vnitra připravilo školení. Na konkrétních příkladech ze zahraničí je mají zástupci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, Googlu i Facebooku učit, jak takový počítačový útok poznat a jak mu čelit.

O možných snahách ovlivnit volby mluvil už minulý týden Jiří Drahoš. „Nerad bych se dozvěděl v březnu příštího roku, že naše tajné služby konstatují, že i u nás došlo k ovlivnění voleb,” prohlásil.

Jeho obavy ale mírní Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle jejího mluvčího Ladislava Štichy zatím nic nenasvědčuje tomu, že by někdo chtěl volby zmanipulovat.

Čtěte také

„V tuto chvíli skutečně nemáme žádné relevantní informace o tom, že by cizí zpravodajské služby chtěly připravované prezidentské volby ovlivňovat,” říká.


Útočníci využívají nejslabší článek, kterým bývá řadový nevzdělaný uživatel. Ten může podlehnout dobře mířenému phishingu a útočníky do sítě nevědomě vpustit.RADEK HOLÝ

Hrozbu kybernetických útoků nicméně vnímá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost jako velmi reálnou. A nemusí jít vždy o manipulaci s hlasy, připomíná třeba případ z Francie mluvčí úřadu Radek Holý.

„Nezaměřili se na volby jako takové, ale zaměřili se na štáb Emmanuela Macrona přímo a pokoušeli se z něj vylákat přístupové údaje. Něco se jim povedlo,” popisuje.

Právě proto je potřeba, aby prezidentské týmy své členy v tomto ohledu vzdělávaly. „Útočníci využívají nejslabší článek, kterým bývá řadový nevzdělaný uživatel. Ten může podlehnout dobře mířenému phishingu a útočníky do sítě nevědomě vpustit,” dodává Holý.

Školení odmítli tři z devíti kandidátů

Z celkem devíti prezidentských týmů se školení účastní zástupci šesti z nich, tři odmítli: kromě současného prezidenta Miloše Zemana a Petra Hanniga i Jiří Hynek.

„Celý náš tým už je proškolen. Navíc jsou to lidé, kteří se v kyberbezpečnosti velmi vyznají, takže pro nás by to bylo školení vlastně navíc,” vysvětluje Hynek.

Experti na kybernetickou bezpečnost prohlašují, že ke zmanipulování samotného hlasování dojít nemůže, a to hlavně proto, že je v Česku stále papírové. Problém by neměl nastat ani při sčítání hlasů, stroje totiž nejsou připojené na internet.

autor: jar
Spustit audio