Prezident vyzval k ukončení oslabování koruny. Guvernér ujistil, že ČNB další zásahy nechystá

14. leden 2015

Centrální banka by už podle prezidenta Miloše Zemana neměla oslabovat korunu. Prezident to řekl na návštěvě Pardubického kraje. Banka by podle něj měla pokud možno okamžitě zastavit intervence, které plánovala až do konce roku 2016. Měna by se pak stabilizovala, myslí si prezident.

„Česká národní banka by si neměla hrát na demiurga české ekonomiky a měla by pokud možno okamžitě zastavit intervence, které plánovala až do konce roku 2016,“ řekl Zeman na tiskové konferenci při návštěvě Pardubického kraje.

Guvernér ČNB Miroslav Singer ale v Radiožurnálu ujistil, že banka žádné zásahy nechystá: „V tuto chvíli nevidíme jako nutné měnit kurzový závazek, který máme. To znamená, že nenecháme korunu posílit nad 27 korun za euro.“

Čtěte také

Singer má za to, že není nutné, aby měnová politika ČNB rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin. Podle guvernéra by centrální banka reagovala až na dlouhodobé deflační tlaky. Po jeho vyjádření koruna posílila skoro o 30 haléřů k euru a o zhruba 20 haléřů k dolaru.

Koruna je na letitých minimech k euru i k americkému dolaru. Za euro se teď platí přibližně 28 korun, za dolat pak zhruba 24 korun.

autoři: Petra Hosenseidlová , vok , msk | zdroj: ČTK
Spustit audio