Prezident sultán, nebo jen tupý vykonavatel pokynů z podhradí?

17. únor 2023

Před prvním setkáním dvou prezidentů – končícího a nově zvoleného – bylo podle ústavního právníka Jana Kysely zajímavé sdělení Miloše Zemana. „Koncentrován byl do dilematu, kterému zřejmě Zeman čelil, spíš si ho ale falešně vytvořil. A to, jestli má být mechanický, ne-li tupý vykonavatel toho, co chce vláda a parlament. Anebo ten, kdo provozuje volnou politiku, což se v podání Zemana hodně blížilo sultanistickému stylu,“ říká Kysela v podcastu Čekání na prezidenta.

Čekání na prezidenta
s ústavním právníkem Janem Kyselou
s filozofkou Terezou Matějčkovou
s komentátorem Českého rozhlasu Petrem Nováčkem 
a s moderátorem Janem Pokorným

„To by pak znamenalo, že nejvyšší hodnotou výkonu moci je svévole tohoto držitele moci, který vůbec nevnímá, že je omezován mnoha pravidly. Ale mně připadá, že toto Zemanovo dilema je vlastně falešné,“ naznačuje právník.

„Teď jsem ale naplněný nadějí, že z tohoto líčení prezidentského údělu si Petr Pavel neodnese poučení, podle kterého nechce-li být tupým vykonavatelem, tak holt musí být tím sultánem. Protože to, co má dělat se vejde do Ústavy – a pak bude tím ústavně skladným prezidentem, na rozdíl od ústavně neskladného Zemana. Ale to rozhodně neznamená tupé vykonávání pokynů z podhradí,“ dodává Kysela.

Pokud se Pavel vejde do Ústavy, mohl by být ústavně skladným prezidentem.
Jan Kysela

Filozofka Tereza Matějčková setkání zvoleného a stávajícího prezidenta hodnotí pozitivně. „Po vyhlášení výsledků voleb a pak i ty následující dny vypadala různá vyjádření dramaticky, ale tato schůzka už proběhla klidně a bez excesů od kohokoli.“

Čtěte také

„Na mě to bylo strašně suché,“ komentuje vyjádření Pavla po schůzce komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

„Potřebovali bychom, aby nový prezident byl kromě jiných vlastností také srdečný člověk a aby v dobách těžkých dovedl mluvit lidským jazykem. A to, co říkal Pavel o schůzce se Zemanem, byla jen stručná informace,“ kontruje Nováček. „Sice jsem nebyl na vojně, ale takto si představuji nějaké hlášení.“

„Ale nevím, jestli u toho byly nějaké špílce Zemana, protože on se snad už ani jinak vyjadřovat neumí, ale nepřekročilo to rámec slušnosti,“ dodává Nováček.

Prezident má být vybaven schopností promlouvat lidskou řečí.
Jan Kysela

„Souhlasím s tím, že prezident má být vybaven schopností promlouvat lidskou řečí, má vykazovat empatii. Otázka je, jestli tento typ tiskovky je na to správná platforma,“ přidává Kysela.

Čtěte také

Až půjde o projev před parlamentními komorami nebo novoroční projev, tak „tam, kdyby to mělo být suché a faktografické, což popravdě hodně dělal Zeman, by bylo minutí se žánrem.“

A Kysela ještě dodává: „Když jsem četl, jak volička v Karlových Varech říká, že Petra Pavla nevolila, ale že čeká, že vyřeší krizi, vyřeší důchody a válku, tak se obávám, že volička bude utvrzena ve svém dojmu, že nový prezident za nic nestojí. Protože on asi krizi, válku ani důchody úplně nevyřeší.“

Minulý díl podcastu Čekání na prezidenta zvedl na sociálních sítích doslova smršť komentářů. Co na to aktéři podcastu říkají, si poslechněte v naší nejnovější epizodě. V audiu se také dozvíte, proč se tolik spekuluje o budoucím poradci Hradu Petru Kolářovi.

Čekání na prezidenta najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu v neděli 19. února po 18. hodině.

autoři: Patricie Polanská , lup
Spustit audio

Související