Zemřel Jaroslav Bašta. Poslechněte si jeho poslední rozhovor na Plusu. Tehdy řekl: Prezident nás do války zavléct nemůže, ale obávám se Pavlova návyku poslouchat rozkazy

8. duben 2024

Ve věku 75 let po dlouhé nemoci zemřel poslanec SPD a kandidát na prezidenta v roce 2023 Jaroslav Bašta, Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí hnutí Barbora Šťastná. Připomeňte si jeho rozhovor v rámci předvolební prezidentské kampaně v lednu 2023.

Čtěte také

Zatímco většina kandidátů z prvního kola prezidentských voleb poradila svým voličům, komu mají dát hlas v kole druhém, kandidát SPD Jaroslav Bašta hned ve volební den deklaroval, že ve druhém kole odevzdá prázdný lístek.

„Hranicí je pro mě členství v KSČ a spolupráce s komunistickými tajnými službami,“ vysvětluje, proč nepodporuje Andreje Babiše (ANO) ani Petra Pavla.

„Petr Pavel pronesl věty, které svědčí o tom, že není demokrat. Je to člověk, který celý život dostával a rozdával rozkazy, ale o tom, co je demokracie, asi moc neslyšel,“ dodává s odkazem na Pavlova slova, že by do vlády nejmenoval ministry za extremistickou stranu.

Čtěte také

Podle předsedy SPD Tomia Okamury hnutí nepodpoří kandidáta vládní pětikoalice, jak označuje Petra Pavla, voliči prý mají více možností, jak se svým hlasem naložit. Bašta ale nevylučuje, že hnutí může nakonec podpořit Andreje Babiše, zdůrazňuje ovšem, že mluví jen za sebe.

„Druhé kolo teprve začíná a okolnosti se mění, jednou z nich je i velmi nedemokratické prohlášení generála Pavla. Je nějaký člověk, který řekne, že jako prezident neuzná výsledky voleb? Toto by si možná dovolil Gustáv Husák, ale tenkrát nebyly volby,“ upozorňuje poslanec.

Neměli bychom se nechat zastrašit, ale neměli bychom nechat rozpoutat velkou evropskou válku.

Svůj volební výsledek nepovažuje za úspěch, mnozí voliči SPD prý vsadili na jistotu a volili Andreje Babiše v obavě, aby se do druhého kola nedostali Petr Pavel a Danuše Nerudová. „Mimo jiné se ukázalo, že rozhodla délka kampaně. Pan generál kampaň vedl tři roky, Andrej Babiš druhým rokem, Danuše Nerudová půl roku a já nějaké tři čtyři měsíce,“ domnívá se Bašta.

Nejsme ve válce

Babiš nyní na billboardech slibuje, že nezavleče Česko do války, mír a normální život namísto války a bídy v kampani sliboval i Bašta: „Prezident Česko do války zavléct nemůže, ale obávám se jeho návyku dávat a přijímat rozkazy.“

Čtěte také

Varuje přitom před novelou zákona, kterou projednává Sněmovna, jež by měla umožnit vyslání českých vojáků do zahraničí k záchraně českých občanů v případě jejich ohrožení, a to bez předchozího souhlasu parlamentu.

Slova ruských představitelů o tom, že NATO s Ruskem už ve válce je, jsou podle Bašty určena domácímu publiku, protože válka proti Ukrajině je v zemi nepopulární. Zároveň se tak snaží podporovatele Ukrajiny zastrašit. „Neměli bychom se nechat zastrašit, ale neměli bychom nechat rozpoutat velkou evropskou válku,“ zdůrazňuje s tím, že na něco takového není připravena ani Severoatlantická aliance.

Navzdory ruským útokům na civilní cíle na Ukrajině se Bašta zdráhá Rusko označit za stát podporující terorismus a poukazuje na to, že civilisté umírali i během osmi let války na Donbase. „Jestliže Rusko označíme za teroristický stát, tak nám nezbude nic jiného než válčit až do konce. A na to nejsme připraveni. Bylo by tedy dobré začít uvažovat trochu realisticky,“ vyzývá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka