Prezident hrubě porušuje ústavu. O odvolání prezidenta nám ale nejde, říká iniciátor ústavní žaloby Václav Láska

31 senátorů podepsalo ústavní žalobu proti proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Návrhem se tak bude zabývat celý Senát. „Sehnat podpisy bylo nakonec méně náročné, než jsem čekal,“ říká v rozhovoru s Tomášem Pancířem iniciátor ústavní žaloby a senátor Václav Láska. 

Ústavní žalobou se teď bude zabývat celý Senát. Ke schválení budou potřeba tři pětiny z přítomných senátorů. „Už teď víme, že máme deset dalších kolegů, kteří řekli, že sice návrh nepodepíšou, ale ruku pro něj zvednou,“ upozorňuje Václav Láska. „S ostatními budeme diskutovat, vidím tam prostor pro další, které bychom mohli přesvědčit. Hlasování bude každopádně hodně těsné.“

Pravidla pro výkon funkce

Prezident si uzurpuje moc, kterou nemá. Chceme mu stanovit mantinely, říká senátor o ústavní žalobě

Prezident Miloš Zeman

Šestice senátorů dopsala ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Ústavu nebo zákon měl podle nich prezident porušit celkem 24 činy. Impulzem pro sepsání žaloby prý byly zásahy Miloše Zemana a zaměstnanců Hradu do justice.

Co je vlastně cílem žaloby? Podle slov samotného Václava Lásky nejde o sesazení současného prezidenta, ale o stanovení mantinelů pro výkon prezidentského mandátu. „Naší motivací je, aby Ústavní soud stanovil pravidla pro výkon funkce prezidenta, protože si myslíme, že je prezident hrubým způsobem porušuje.“ 

Pokud by Ústavní soud uznal, že k hrubému porušení ústavy skutečně došlo, ze zákona by vyplývalo, že prezident ztratí mandát. „Je to zákonný následek, ale nejde o naši primární motivaci,“ zdůrazňuje Václav Láska.

Samotný prezident Miloš Zeman prohlásil, že „obsah žaloby není podstatný, protože jde o naprostou ústavní negramotnost“. Václav Láska si ale stojí za tím, že jde o kvalitní právnický text. „Máme velmi pozitivní reakce i od ústavních právníků,“ zdůrazňuje.

Co přesně je tedy obsahem žaloby? A jaké jí Václav Láska dává naději na úspěch? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als

Související