Prezident Francie chce po protestech snížit daně a zvednout minimální mzdu o 100 eur

11. prosinec 2018 10:23

Francouzský prezident Emmanuel Macron se snažil uklidnit nepokoje v zemi nabídkou série sociálních opatření. Například zvýšením minimální mzdy.

Už několik týdnů zmítají Francií protesty takzvaného hnutí „žlutých vest". Odmítají růst životních nákladů. Rozbuškou k protestům byl záměr vlády zvýšit daň z pohonných hmot. O víkendu v ulicích francouzských měst protestovalo přes 130 tisíc lidí.

Francouzští demonstranti chtějí srazit na kolena prezidenta Macrona

Protesty žlutých vest ve Francii

Francouzský prezident Emmanuel Macron nakonec ustoupil demonstrantům, kteří už tři týdny pořádají násilné protesty, a jeho kabinet odvolal plánované zvýšení daně z benzinu. Premiér Edouard Philippe oznámil i další opatření, která by podle vlády měla ukončit násilnosti tzv. žlutých vest.

Emmanuel Macron v projevu k národu vyjádřil pochopení pro hněv, který mnohými zmítá. Přiznal, že za 18 měsíců v prezidentské funkci nedokázal vyléčit „choroby“, , které Francii sužují už 40 let. Žádný vztek podle něj ale neospravedlňuje napadání policistů, ničení majetku, nebo poškozování obchodů a veřejných budov.

Navrhl několik opatření, která vláda neprodleně předloží parlamentu. Například zvýšení minimální mzdy o 100 eur, nebo osvobození odměn za přesčasy od daně. Zaměstnavatelům doporučil, aby vyplatili mimořádné novoroční odměny.

Lídr levicového hnutí France Insoumisse Jean-Luc Melenchon kroky prezidenta kritizoval a řekl, že veškeré přídavky se budou financovat z odvodů daňových poplatníků a pojištěnců a ne ze zisků velkých společností.

autor: Pavel Novák
Spustit audio