Prevoz obrazov a sošiek cez česko-slovenskú hranicu

21. srpen 2007

Vstupom do Európskej únie sa mnohé veci medzi Českou a Slovenskou republikou zjednodušili. Napríklad prechod cez hranice. Niečo však zostalo rovnaké ako pred l. májom roku 2004, keď sa obe naše republiky do EÚ začlenili. O jednej takej veci budeme teraz hovoriť s Darinou Sládečkovou, ktorá pre slovenské vysielanie Českého rozhlasu pripravuje rubriku Dobrá rada. Vitajte v štúdiu, dobrý večer.

Sládečková: Ďakujem, dobrý večer.

Moderátor: Na česko-slovenských hraniciach nie sú colníci, čo je skvelá správa, no napriek tomu stále nie je možné prevážať cez ne len tak čokoľvek.

Sládečková: Áno, takých vecí je viac, napríklad zbrane či drogy, ale my sa dnes budeme venovať ušľachtilým predmetom, ktoré majú kultúrnu hodnotu. K tejto téme nás inšpiroval náš poslucháč - Slovák, ktorý má slovenské i české občianstvo a už dlho žije v Českej republike. Teraz by sa chceli spolu s manželkou na dôchodok presťahovať do jeho rodiska na Strednom Slovensku. Jeho manželka - Češka pred časom dedila a súčasťou dedičstva sú aj cenné obrazy a sošky umeleckej a historickej hodnoty. Pýta sa, ako je to z ich vývozom za hranice Českej republiky. Čo majú robiť, aby neporušili zákon a nevznikli im zbytočné problémy. To boli otázky, ktoré som položila tlačovému hovorcovi českého Generálneho riaditeľstva ciel Jiřímu Bartákovi.

J. Barták: "I po vstupu České republiky a Slovenska do Evropské unie stále platí v této oblasti zvláštní režim a není možné cokoliv převážet z jedné země do druhé bez souhlasu institucí, které to mají v kompetenci. Váš posluchač by se měl především podívat na zákon číslo 71 z roku 1994 o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty. V příloze číslo 1 je seznam předmětů kulturní hodnoty a v příloze číslo 2 seznam odborných organizací, které dotyčnému pánovi pomohou se zorientovat. Předměty kulturní hodnoty lze z území České republiky vyvézt pouze jsou-li opatřeny osvědčením. To na základě žádosti vlastníka vydávají příslušné instituce - Národní galerie, Národní muzeum, Židovské muzeum, Národní technické muzeum - to například v případě aut-veteránů, a další instituce podle charakteru předmětu, který má být vyvezen."

Sládečková: Ja dodám, že za porušenie tohto zákona je možno udeliť pokutu, ktorá sa pohybuje od niekoľkých desiatok tisíc korún po milióny.

Moderátor: Tak to bola naša dnešná Dobrá rada a Darina Sládečková, ktorá ju pripravila. Ďakujem a dovidenia.

Sládečková: Dovidenia.

autor: dsl
Spustit audio

Více z pořadu