Převoz mumií egyptských panovníků provázely velkolepé oslavy plné hudby a světel

Slavné Egyptské muzeum v Káhiře osiřelo. Většina exponátů v něm sice zůstává, ale po 120 letech ho opustily jedny z těch nejznámějších: mumie největších egyptských faraónů. Slavnostní gala-procesí 22 králů a královen sledoval v sobotu večer celý svět. Dávní vládci putovali ulicemi Káhiry do nového Muzea egyptské civilizace ve čtvrti Fustát. U historických okamžiků provázených mohutnými efekty byl v noci i káhirský zpravodaj Štěpán Macháček.

Po dlouhých úvodech o návštěvě prezidenta Sísího v novém Muzeu egyptské civilizace promítané na velkou obrazovku se v osm hodin konečně dává něco do pohybu.

Estráda po egyptsku

Nastupují vojenští bubeníci, následuje estráda Staroegypťanů a Staroegypťanek. Všude je spousta barevných světel, do tmy září krásně nasvícené průčelí starého Egyptského muzea a projíždí první vozidlo s ostatky krále Sekenenreho na speciálních vozidlech se vezou ve schránách a pouzdrech naplněných dusíkem.

Teď projíždí vozidlo se snad nejznámějším egyptským panovníkem Ramessem II. Každý král a královna má své vlastní vozidlo připomínající staroegyptskou sluneční bárku, na kterých bývala nabalzamovaná těla zesnulých panovníků přepravována z východního břehu Nilu do říše mrtvých na břehu západním.

Čtěte také

Celá kolona s osmnácti králi a čtyřmi královnami poměrně svižně odjela z náměstí Tahrír na nilské nábřeží a podél Nilu pojede několik desítek minut na své nové místo v muzeu Egyptské civilizace v káhirské čtvrti Fustát.

Bez mumií bude smutno

Ještě několik dní před transportem královských mumií jsem si povídal s ředitelkou Egyptského muzea na náměstí Tahrír Sabáh Abd ar-Rázik Sadíkovou: „Královské mumie jsou v tomto muzeu od roku 1902, od chvíle jeho otevření. Určitě budu smutná, když budou mumie odvážet, vždyť jsou to největší panovníci Egypta, včetně Ramesse II., Thutmose III., nebo Amenhotepa III.“

Přesun královských mumií ale nenechává chladnými třeba profesionální průvodce, kteří u fontány před vchodem do muzea nabízejí své služby turistům. Přesun rezolutně odmítá průvodce Tárek Kamátí, který tu už patnáct let provází v angličtině a němčině.

 

„Úřady tohle muzeum totálně zabily. Je mrtvé. Kdo z turistů bude mít čas navštívit v Káhiře hned tři velká muzea? Navíc každé v úplně jiné části města? Skrze všechny ty dopravní zácpy? Když odtud odvezou Tuntanchamónův poklad a královské mumie, proč by sem pak ještě někdo chodil?“ pokládá řečnickou otázku.

Velcí králové a královny jsou pryč. Po 120 letech tak budova starého Egyptského muzea přišla o jedny ze svých nejznámějších exponátů. A turisté tak přicházejí o další důvod, proč by se do centra dvacetimilionové Káhiry vůbec měli vydávat.

Spustit audio

Související