Přetížený dopravní uzel bez jediného přechodu pro chodce. To jsou Úlibice na Jičínsku

8. srpen 2016

Představte si, že bydlíte v obci, ve které se v souvislosti se složitou dopravní situací mluví v médiích víc než o jiných. V obci na křižovatce dvou významných silnic, kde denně jezdí tisíce aut. A přesto nemáte ani jeden jediný přechod pro chodce.

O Úlibicích na Jičínsku vědí motoristé své - obec je přetíženým dopravním uzlem na křižovatce dvou silnic první třídy a provoz v ní je obrovský. Ještě víc než řidiče trápí doprava místní obyvatele - už několik let jim totiž chybí přechod pro chodce. A to přesto, že obec se o něj dlouhodobě snaží.

„Tady je zakresleno, jak to bylo zpracováno v roce 2013, kdy jsme obcházeli majitele dotčených pozemků. V tom roce 2013 nám bylo přislíbeno, že souhlasí s vybudováním přechodu. V současné době je situace jiná. Je podána námitka vůči ostrůvku, který tam musí vzniknout a požadují, aby tam projelo nákladní auto," říká místostarosta Úlibic Marek Beneš.

Čtěte také

Problém je i v tom, že kdyby došlo k nějaké dohodě se zmíněným obchodem, narazí obec pravděpodobně na nesouhlas majitele sousedního pozemku. Provozovatel pneuservisu totiž písemně vyjádřil své stanovisko, že s přechodem, který by se měl jakkoli dotknout jeho práv, zásadně nesouhlasí, a jsou tu navíc i možné zájmy místního hostince.

Je tady velký provoz a blbě se to přechází. Některá ta auta nezastaví. A nejhorší jsou motorkáři.Důchodce Martin Plechatý, obyvatel Úlibic

I proto obec na další projekty podle místostarosty Marka Beneše zatím rezignovala: „My nemůžeme investovat, jelikož obec má 2 miliony příjem na veškeré výdaje a chod obce. My si nemůžeme dovolit dát vypracovat další projekt, aniž bychom věděli, že uspěje."

No a 100 tisíc nejsou pro malou obec zanedbatelné peníze, takže přechod je zatím v nedohlednu.

Přechod pro chodce (ilustrační foto)

S trochou černého humoru říká místostarosta Beneš, že obec teď sází na to, že se za šest let začne opravdu stavět obchvat Úlibic. Místním zatím nezbývá než přebíhat silnici a kličkovat mezi auty - což je mnohdy problém.

Třeba pro důchodce Martina Plechatého: „Je tady velký provoz a blbě se to přechází. Některá ta auta nezastaví. A nejhorší jsou motorkáři."

Nejpostiženější absencí přechodu jsou ale pochopitelně děti - už proto, že například hřiště je z pohledu většiny obyvatel na příslovečné druhé straně a tamtéž přijíždí i většina školáků v odpoledních hodinách z Jičína.

Maminky se logicky bojí děti pouštět samotné a problémem jsou někdy i společné aktivity, říká Radka Fejfarová: „Nepouštíme je samotné. Když jdeme třeba na to sportovní hřiště, tak samozřejmě s nima. Ten přechod by byl určitě zapotřebí. Jezdíme hodně i na kole. A je to tady střašně nebezpečné."

autor: lcz
Spustit audio