Přeštický kostel Nanebevzetí Panny Marie dostane nový zvon

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích na jižním Plzeňsku bude mít už brzy další velký zvon. K Hraníčkovi, Starému a Novému přibude zvon Jan. Bude vážit 130 kilogramů.

Starý, Nový, Hraníček a Jan - čtyři přeštické zvony. Ve věži kostela Nanebevzetí Panny Marie ovšem zatím visí jen tři. Posledního Jana zvonař Rudolf Manoušek teprve odleje. Zvon Jan bude vážit 130 kilogramů a až se jednou rozezní, bude to tónem e2.

„Je odlit ze stejného kovu, jako jsou stávající zvony, které jsou v Přešticích. Tajemství zvuku není skryto v kovu, ale zvon je laděn už před vlastní výrobou výpočtem. V síle stěny a takovém tom profilu, kterému se říká zvonové žebro, to je tvar zvonu, v tom je dán už budoucí tón," vysvětlil zvonař Rudolf Manoušek.

Technologie výroby začíná výpočtem tónu a z výpočtu pak vzniká výkres. Podle výkresu vytvoří zvonař šablonu a teprve pomocí ní je možné stavět zvonovou formu. Pokud všechno půjde hladce a bez komplikací, může být zvon Jan hotový a odlitý přibližně za tři měsíce. Ale ani pak ale práce zvonaře Rudolfa Manouška nekončí. Je třeba také vytvořit dřevěnou stolici, na které se hotový zvon bude ve věži houpat.

„K té je připevněný pomocí kovaných prvků, které dělá kovář. Jsou to čepy s ložisky, podložní desky, pomocí kterých se upevní na tu zvonovou stolici zvonicí stroj, který s ním hýbe - to už jsou dneska zařízení ovládaná počítačem," uvedl Rudolf Manoušek.

Do věže se nový zvon dostane až po generální opravě kostela

Všechny tyto součásti je také ještě nutné nainstalovat a než se zvon z věže rozezní, uplyne ještě mnoho času. Jenže právě tohle, tedy okamžik, kdy se Jan objeví v kostelní věži, je prozatím velkou neznámou.

„Zvony jsou vlastnictvím církve. S panem Plavcem, místním děkanem, bylo dohodnuto, že pokud zvon necháme zhotovit, tak se na jeho umístění na věži domluvíme a to ideálně v době, kdy bude mít celý chrám za sebou velkou rekonstrukci," vysvětlil přeštický starosta Karel Naxera z TOP09.

Oprava zahrnuje restaurování zhruba za 35 milionů korun. Jak potvrdila autorka projektu z plzeňského biskupství Iva Fictumová, v kritickém havarijním stavu je vnější schodiště, nutné je udělat také odvodnění kostela a opravit vnější omítky. V interiéru by se pak měla dělat nová elektroinstalace a osvětlení.

Nad plánovanou generální opravou přeštického kostela Nanebevzetí Panny Marie ovšem visí otazník. Začít může brzy nebo také vůbec ne. Vše záleží na tom, jak úspěšná bude žádost o dotace. Do té doby, než bude zvon Jan možné umístit do věže, bude vystavený v Domě historie Přešticka.

autoři: jnm , sch
Spustit audio