Přestěhování festivalu Benátská noc se nelíbí fanouškům

19. březen 2012

Organizátoři Benátské noci přesunuli tento hudební festival z Malé Skály do Liberce. Fanoušci je kritizují za to, že přišli o romantickou kulisu, pro kterou si ho dost oblíbili. A dokonce tvrdí, že do sportovního areálu Vesec nepřijedou. Obyvatelé čtvrti Vesec se zase bojí hluku.

„Byl to pro mě vždycky primární cíl jí stihnout... Je to blízko, líbí se mi na Malé Skále...“ říká Pavel Tyl z Jablonce nad Nisou, který se do Vesce rozhodně na Benátskou noc nechystá. Na Malou Skálu ale jezdil na festival už v jeho počátcích - tedy v době, kdy se ještě konal na Žluté plovárně.

Na rozdíl od Moniky Pokorné nemá Pavel Tyl koupený na přesunutý festival ještě lístky. Ta teď patří k těm nespokojeným,kteří se ozývají na Facebooku: „Vaše oficiální prohlášení, že změna místa není důvodem k vrácení vstupného na vstupence není nikde zmíněna. Týká se to pouze změny programu. Jelikož mám zakoupené vstupenky, na kterých je napsáno Malá Skála - Český ráj - budu požadovat vrácení vstupného!“ A podle právníka Aleše Kouta je přeložení akce zásadní změnou smluvních podmínek, za kterých si lidé lístky koupili.

Dva roky po sobě ale teď byla Benátská noc prodělečná a jestli bude v mínusu i ta další, bude to podle organizátora akce Pavla Mikéze fatální problém: „Je to o partnerech, o sponzorech... Zatím se nám to daří zvládat. Pokud by ale i příští ročník měl prodělat, tak by to pro nás byl problém...“

Ani v libereckém Vesci nepřijali Benátskou noc s otevřenou náručí. Tamní osadní výbor se v neděli večer sešel a chce, aby většina z peněz za pronájem skončila právě v této liberecké části. Problém pro předsedu výboru a libereckého zastupitele Jaromíra Baxy by bylo i to, pokud by sportovní areál měl být kvůli festivalu dlouho vyblokovaný.

„Ten areál by měl být spíš pravidelně otevřený, aby se tam rozvíjely nějaké sportovní aktivity spíš než tam natáhnout dav lidí na jednu jedinou akci během roku a mít ho zavřený pro lidi, kteří by ho mohli normálně využívat během roku.“ myslí si Jaromír Baxa.

Osadní výbor proto chce o hudebním festivalu ve sportovním areálu Vesec ještě jednat.

autor: leš
Spustit audio